Кламер БГ - Новини: Преглед с ехограф и 24-часов мониторинг на кръвното да са достъпни при личния лекар

Преглед с ехограф и 24-часов мониторинг на кръвното да са достъпни при личния лекар

България

|
Ср, 30 Септ 2020г. 15:03ч.
Преглед с ехограф и 24-часов мониторинг на кръвното да са достъпни при личния лекар

Общопрактикуващите лекари да могат да извършват на своите пациенти ехографско изследване, 24-часов мониторинг на артериалното налягане и други процедури според квалификацията си. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Те предлагат тези възможности да се обмислят и евентуално да залегнат в следващия национален рамков договор, както и да получат финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Може да се започне първо с пилотни проекти на няколко места и в последствие да се премине към по-масовото навлизане на тези дейности в практиката, коментира пред Mediapool председателят на сдружението д-р Любомир Киров.

Ехографът при джипито е удобство за пациента

Сега за преглед с ехограф джипитата трябва да насочват пациентите си към специалист, което обикновено е свързано с допълнително чакане и по-високи разходи за НЗОК. В същото време част от действащите лични лекари са обучени и имат квалификацията да извършват изследването сами. Предимствата пациентите да могат да бъде прегледани с ехограф директно при личния лекар са, че така ще получат по-бързо диагноза при остро възникнали състояния, а хронично болните ще могат да бъдат наблюдавани по-лесно и удобно. Това ще скъси пътят на пациента при състояния като коремна болка, ниска кръстна болка, бъбречна или жлъчна криза, чернодробна стеатоза и др. Освен, че ще е по-удобно за пациентите и по-евтино на здравния фонд, предоставянето на тази възможност на личните лекари ще бъде стимул и за тяхното кариерно развитие, правейки професията по-атрактивна.

"Например ако човек има бъбречна криза, бързо и лесно ще се види дали има запушване на бъбрека или не. Защото бъбречната криза когато е запушен бъбрека изисква едно поведение, а когато не е – съвсем друго", коментира д-р Киров.

Сн: Ехографско изследване в коремната област

"Не казваме, че всички лични лекари трябва да правят това изследване. Това ще става при желание от тяхна страна, като за целта трябва да се снабдят и с необходимата апаратура. Който не е обучен, трябва да премине курс на обучение и да придобие съответната правоспособност. Тази идея ще е обект на обсъждане и може да се въведе първо пилотно на няколко места, за да се види как работи", обясни той.

24-часов мониторинг на кръвното

Личните лекари предлагат да извършват и друго нововъведение - 24-часов мониторинг на кръвното налягане чрез специални устройства, които се поставят на пациентите и засичат стойностите им през определени интервали от време през деня и през нощта. Те се носят постоянно от пациента и записват стойностите на кръвното им налягане и пулса. Личният лекар получава тази информация на компютъра си и тя е полезна в много посоки.

"Например това е един от начините да видим дали предписаната комбинация от лекарства действа, дали пациентът се придържа към терапията и кога си пие хапчетата. Също така, чували сте за хипертония на бялата престилка, при която пациентът повишава кръвно когато е в лекарския кабинет, а навън в живота е с нормални стойности. Има го и обратният вариант, който се нарича маскирана хипертония – в кабинета всичко е наред, а навън повишава кръвно", обясни д-р Киров.

Но всичко това няма как да се установи по друг начин освен чрез измерване на кръвното в естествената среда на живот.

Сн: Устройство за 24-часов мониторинг на кръвното налягане

"От чисто медицинска гледна точка това е изключително полезно за да се повиши качеството на медицинската помощ и да стане по-достъпна. Това са съвременни продходи, които се препоръчват в последните консенсуси и медицински ръководства за лечение на хипертония", казва той.

Прегледите с ехограф и дейността по наблюдение на кръвното налягане трябва да получат финансиране от НЗОК, а самите устройства ще се закупуват от личните лекари, поясни Киров. Затова обаче тепърва предстоят разговори, като целта на личните лекари и да повдигнат обществена дискусия по въпроса.

Липсата на имунизации – бариера за смяна на лекаря

Джипитата предлагат още да имат правото да откажат да регистрират нов пациент в листата си, ако той е с липсващи задължителни имунизации или непредставен имунизационен статус. Така те смятат, че ще се прекрати порочната практика за смяна на личния лекар с цел да бъде избегнато поставянето на ваксини.

"Има задължителен имунизационен календар, който е нормативен документ. Това е като Закона за движение по пътищата и всичко останало. Ако кажеш: аз отказвам, аз не искам, си носиш последствията. Другият момент е, че има хора, които отказват ваксини, а после отиват при личния лекар и искат документ, че детето им ваксинирано, за да може да отиде в детска градина. И се карат, заплашват и т.н. Ние не искаме да работим в подобна среда", коментира Киров.

Попитан колко често се случва това, той отговори: "За да го предлагам, значи се случва в практиката. Достатъчно е в листата на един личен лекар да има един такъв пациент, за да е проблем".

Сн: д-р Любомир Киров

За следващата година Сдружението на общопрактикуващите лекари иска в бюджета на НЗОК да бъдат предвидени 33 млн. лева допълнително или 13% повече спрямо 2020 година, когато за тях са предвидени 250 млн. лева.

Това ще позволи да се запази същото количество медицински прегледи, както и да останат по-високите цени в първичната помощ, въведени с последния анекс на рамковия договор.

mediapool.bg