Кламер БГ - Новини: Тупаме топката: Прави се комисия за конституция, която няма да бъде гласувана

Тупаме топката: Прави се комисия за конституция, която няма да бъде гласувана

България

|
Ср, 30 Септ 2020г. 16:16ч.
Тупаме топката: Прави се комисия за конституция, която няма да бъде гласувана

Въпреки предизвестения провал на проекта им за нова конституция и Велико народно събрание, ГЕРБ и "Обединени патриоти" официално пристъпват към създаване на временна парламентарна комисия, в която сами ще обсъждат текстовете си заради отказа на БСП и ДПС да участват в нея. Намерението бе обявено официално в последния ден на септември, месец след като управляващите внесоха проекта, гарантиращ според премиера "рестарт на държавата" и поради това неотложен.

Развитието на събитията обаче показва, че единствената цел на конституционната процедура е тя да бъде използвана като алиби за оставане на власт до края на мандата.

Депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Десислава Атанасова каза в сряда, че комисията, която ще е на паритетен принцип, се създава за срок от два месеца. Това значи, че тя ще приключи в края на ноември, а първоначално Бойко Борисов заяви, че гласуването дали да се свика ВНС ще се проведе "в първия възможен момент" - 2 ноември и ако вотът е успешен, той ще подаде оставка.

На въпрос на Mediapool значи ли това, че вече не се гони обещаната от премиера дата, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори, че не било задължително да има забавяне – ако се намерят нужните гласове преди да са изтекли двата месеца, за които е създадена комисията, то щяло да се пристъпи към гласуване.

Засега обаче няма отговор на въпроса защо въобще се прави комисия, след като е ясно, че управляващите няма да имат необходимото мнозинство от 160 гласа за свикване на ВНС, което да приеме конституция. БСП и ДПС казаха, че не подкрепят нова конституция и ВНС. Напусналите групата на социалистите депутати също твърдят, че ще бъдат опозиция. Така партията на Борисов може да събере най-много 137 гласа.

Миналата седмица Дариткова призна пред Mediapool, че временната комисия ще бъде създадена независимо дали някоя партия откаже да участва в нея. БСП вече има решение да не участва в разговори по темата.

ДПС също ще откажат.

"Не сме участвали в разговори за такава комисия, няма и да участваме в нея", каза пред Mediapool Йордан Цонев от ДПС.

Решението за свикване на ВНС трябва да бъде взето от 2 до 5 месеца след внасянето на проектоконституцията и да бъде подкрепено с повече от 160 гласа.

На въпрос на Mediapool защо създаването на комисия идва с такова забавяне - цял месец след внасянето на законопроекта, Дариткова отговори, че досега се водили разговори с останалите партии как ще е най-добре да се постъпи. И от ДПС, и от БСП обаче коментираха пред Mediapool, че с тях такива разговор не са водени. Така излиза, че на управляващите им е трябвал 1 месец, за да се разберат сами със себе си.

Освен това проектът щял да бъде преведен на английски и изпратен на Венецианската комисия, която да изрази мнение по него. Самата комисия вече е излизала с препоръки да се гарантира възможност за независимо разследване на главния прокурор. В началото на септември Съветът на Европа отново повтори, че ако е необходимо, трябва да се направят и конституционни промени, за да се гарантира това, тъй като и новият проект не отговаря на това изискване.

По-късно от ГЕРБ заявиха, че по проектът за нова конституция ще започне да се работи, след като Венецианската комисия се изкаже по него. Според правосъдния министър Десислава Ахладова това можело да стане "много бързо", но не посочи конкретни срокове.

Проектът на "Борисовската конституция" бе подписан от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", чийто лидер Веселин Марешки първо твърдеше, че няма да дава подкрепа, но по случайност негов човек получи плажна концесия точно когато се събираха подписите. След това Марешки бе осъден на затвор от второинстационен съд, което означава, че ще е още по-сговорчив с управляващите, но това няма да им помогне, защото 160-те гласа си остават все така недостижим хоризонт.

Абсурдното упражнение с конституцията ще осигури нужното време до редовните избори, тъй като временната комисия ще работи до края на ноември, после парламентът ще бъде зает да приема новия бюджет и така ще дойде краят на годината.

Евентуалното приемане или отхвърляне на решението за ВНС може да се измести за началото на 2021 г., а с него и оставката на премиера Бойко Борисов, ако има такава. Тогава обаче тя би била безпредметна, защото самите редовни избори ще са през март.

mediapool.bg