Кламер БГ - Новини: Преброяване на стопанствата доказва, че в България има стотици хиляди "виртуални овце"

Преброяване на стопанствата доказва, че в България има стотици хиляди "виртуални овце"

България

|
Съб, 08 Май 2021г. 11:36ч.
Преброяване на стопанствата доказва, че в България има стотици хиляди "виртуални овце"

Преброяването на земеделските стопанства доказва, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на браншовата асоциация на овцевъдите Симеон Караколев.

Още миналата година Караколев каза, че "виртуални" животни, които на хартия са в регистрите на земеделското министерство, но реално ги няма във фермите, източват десетки милиони субсидии от ЕС и националната хазна. След това Министерството на земеделието започна проверка. През февруари пък се разбра, че специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство за незаконно получаване на средства от фондове на ЕС

Сега Караколев посочи, че един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас, а един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система "Векис" на ветеринарните власти.

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно", добави той.

Според него трябва да се направи пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи.

Засега от Агенцията по храните, органът, който администрира електронната система, мълчат.

mediapool.bg