Кламер БГ - Новини: Правосъдното министерство ще провери твърденията на Илчовски за издевателства над затворник

Правосъдното министерство ще провери твърденията на Илчовски за издевателства над затворник

България

|
Четв, 13 Май 2021г. 12:13ч.
Правосъдното министерство ще провери твърденията на Илчовски за издевателства над затворник

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа в парламента, че му бил показан запис с издевателства над затворник.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица.

Това са стари проблеми и не може да се заблуждаваме, че са изчезнали, каза още Стоилов преди за първи път да участва в заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Светослав Илчовски съобщи пред парламентарната комисия за ревизия на управлението на кабинета "Борисов", че му е бил показан запис с издевателства върху бизнесмена Миню Стайков, докато е бил в ареста. Самият бизнесмен отрече да е бил насилван.

В момента ВСС дебатира върху проектодекларация за закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд.

Янаки Стоилов поиска да бъде направен пълен анализ на работата на спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще.Според служебния министър този анализ трябва да обхване целия период - от създаването на спецмагистратурите до днес.

Янаки Стоилов коментира и проектодекларацията, която пленумът на ВСС обсъжда в тази посока.

"С или без нея този въпрос не може да бъде заобиколен. Но без анализ на свършеното и това какви са проблемите, ще е израз на предубеденост да се излиза с предложения", смята той.

В документа, който ВСС обсъжда, пише, че Пленумът изразява пълна подкрепа към магистратите и съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

Освен това кадровиците казват, че остро се противопоставят на посоченото в мотивите към законопроекта, който беше внесен в разпуснатия вече парламент.

Закриването на специализираното правосъдие в момент на политическа нестабилност и икономическа несигурност ще блокира съдебната система и ще провокира напрежение сред магистратите и гражданите, пише в проектодекларацията.

Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи декларацията.

С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им, анализира решението на Конституциония съд Панов.

Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви. Пленумът на ВСС не е политически орган и затова не може да разглежда такава декларация. Приемането й в ситуация на служебно правителство също е доказателство, че тя е политическа, каза още Панов по време на дискусията.

Той посочи, че натовареността в спецсъдилищата намалява. Голяма част от делата са споразумения, разрешения за СРС-та. Миналата година до ВКС са стигнали само 14 дела от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по резултатност по потвърдени актове от всички апелативни съдилища в страната, каза още Панов.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, я определи като израз на съпричастност.

"Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм", каза Пашкунова.

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции. В момента по дела и разследвания са блокирани над 3 млрд лева, каза Гешев.

Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата, посочи главният прокурор. Той припомни, че ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало.

"Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората", повтори тезата си

главният прокурор.

"Ясно трябва да бъде казано, че това, което става, е тричане на съдии", допълни

той.

Дискусията продължава.

mediapool.bg