Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър: Иванчева и Петрова сами поискаха килията в София

Правосъдният министър: Иванчева и Петрова сами поискаха килията в София

България

|
Пон, 03 Дек 2018г. 09:52ч.
Правосъдният министър: Иванчева и Петрова сами поискаха килията в София

Бившата кметица на “Младост“ Десислава Иванчева и аместничката й Биляна Петрова сами са пожелали да са в софийския арест, а не там където се полага да бъдат – в сливенския затвор, каза в понеделник министърът на правосъдието Цецка Цачева пред бТВ.

По повод условията, в която двете жени са настанени, Цачева каза, че едно от най-тежките за поддръжка места е именно Софийския затвор и ареста към него.

“Сградата е строена преди век, там се правят козметични ремонти, в момента капацитета и на затвора и на ареста към него е към горна максимална граница“, посочи Цачева.

Тя обясни, че през последните 3 години Комитета против изтезанията на Съвета на Европа е обявява, че арестите отговарят на необходимите условия. Цачева допълни, че всеки, който не е доволен от условията, може да предяви иск в съда.

“През последните 3-4 г. драстично са намалели осъдителните решения срещу държавата в съда в Страсбург“, каза Цачева.

Снимките на килия на Иванчева и Петрова бяха разпространени в четвъртък от омбудсмана Мая Манолова. Общественият защитник има изключителни правомощия да съблюдава за спазването на правата на арестантите и затворниците. Мая Манолова обяви, че условията в килията не отговарят дори на минималните изисквания за този род институции.

Още в петък Цецка Цачева защити условията в столичните арести и по специално общия вид на килията на Иванчева и Петрова. Тя призна тогава, че килията изглежда стряскащо, особено тоалетната в нея, но каза, че много българи все още ползват външни тоалетни.

mediapool.bg