Кламер БГ - Новини: Съдът отказа да отведе прокурорите по делото "Иванчева"

Съдът отказа да отведе прокурорите по делото "Иванчева"

България

|
Пон, 03 Дек 2018г. 14:56ч.
Съдът отказа да отведе прокурорите по делото "Иванчева"

Спецсъдът отхвърли искането на защитата на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева за отвод на двамата прокурори по нейното дело, съобщи БТА.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски мотивира искането си с писмото на прокурорите от миналата седмица, с което се направи опит да се блокира проверка на върховния съд (ВКС) по делото. Писмото бе изпратено до Специализирания апелативен наказателен съд и с него прокуратурата настоя делото да не се дава за инспекция на върховните съдии. Искането на държавното обвинение бе отхвърлено и инспекцията се състоя.

Адвокат Марковски каза, че тези действия на прокуратурата представляват опит за натиск върху съда и институционално вмешателството. Съдията по делото "Иванчева" не прие тези аргументи и отхвърли искането за отвод.

Прокурорите по делото също не се съгласиха с искането на защитата. Тя обясниха, че всички действия по делото до този момент са изцяло законни. Според прокурорите проверката на ВКС по делото представлява прецедент и е трябвало да изчака окончателното решение за това дали Иванчева остава в ареста.

Проверка на ВКС по мерките за неотклонение на Десислава Иванчева не е прецедент. След настояването на главния прокурор Сотир Цацаров през миналата година ВКС направи проверка на мерките за неотклонение на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков. Тогава бяха открити нарушения при случайното разпределение на делото.

mediapool.bg