Кламер БГ - Новини: Православните християни почитат Света Неделя

Православните християни почитат Света Неделя

Общество

|
Пет, 07 Юли 2017г. 12:13ч.
Православните християни почитат Света Неделя

Православната църква почита в петък паметта на Света великомъченица Неделя, родена с името Кириакия.

Света великомъченица Кириакия е родена в Мала Азия, вероятно в Никомидия, през 3 век, по време на управлението на император Диоклетиан, известно с жестоките гонения срещу християните. Родителите ѝ са християни и Неделя от малка е възпитавана във вярата.

Съвсем млада тя решава да посвети живота си на Бог, а когато пораснала, отказвала всички предложения за брак с думите, че се е сгодила за Христос. Един от кандидатите, обиден от отказа ѝ, известил императора, че семейството на Неделя изповядва християнството. Така родителите ѝ били заточени, а тя - подложена на жестоки мъчения.

В тъмницата обаче раните на Неделя заздравявали. Тя била осъдена на смърт с посичане, починала на 7 юли 289 г., без присъдата да бъде изпълнена, след като се помолила на лобното си място.

Света великомъченица Неделя е една от най-почитаните от българите светици. През 12-13 век, по време на управлението на Асеневци, мощите ѝ са пренесени в старата българската столица Търново. Патриарх Евтимий, който е автор на житието ѝ, превежда нейното име Кириакия на български - Неделя. Така се поставя и традицията гръцките имена да се превеждат на български.

Седми юли е храмов празник на столичната митрополитска катедрала "Света Неделя".

mediapool.bg