Кламер БГ - Новини: България ще развива наносателити с план за космически мисии

България ще развива наносателити с план за космически мисии

България

|
Вт, 31 Окт 2023г. 18:29ч.
България ще развива наносателити с план за космически мисии

Държавата смята да инвестира в развитието на сателитни системи, сн. Министерство на отбраната

Космически планове от развитие на система от наносателити до космически мисии, описаха в размах министрите на икономиката Богдан Богданов и на отбраната Тодор Тагарев при откриването във вторник на обновената космическа лаборатория във Факултета по физика на Софийския университет.

Тя разполага с високотехнологично оборудване и в нея ще се обучават аерокосмически инженери и специалисти по комуникации, Модернизацията е станала с дарение от компанията "ЕндуроСат", която е организатор на образователната академия "Космически

предизвикателства", събираща младежи ог цял свят с водещи експерти от космическия сектор.

При откриването на лабораторията министърът на икономиката посочи, че българското правителство ще финансира развитието на система от наносателити, която да бъде изстреляна в космоса и която ще предоставя платформа за бъдещи иновации

"Държавата и бизнесът създават една изцяло нова индустрия, която ще даде възможност на българските предприемачи да разработват приложения на световно ниво, използвайки български хардуер", заяви Богдан Богданов.

Крайната цел на тази инициатива е да бъде създадена инфраструктура, в която българските предприемачи да създават приложения на световно ниво, които не просто да са иновативни решения за България, а да решават важни регионални проблеми, свързани със сигурността, околната среда, пътната безопасност и други. "Говорим за реални приложения, които да се използват от българските институции и бизнеса", обяви икономическият министър.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев допълни, че се обмисля как на основата на това съзвездие да се продължат инвестициите и да се добавя капацитет, за да може то да бъде използвано в пълна степен за нуждите на сигурността и отбраната.

"Днес няма съвременен конфликт, който да се води без използването на спътникови комуникации, навигация и наблюдение от космоса", коментира той.

По думите му предаването на информация чрез спътници има приложение и в опазването на околната среда, икономиката и граничната сигурност. Тагарев обясни, че в областта на космическите технологии българската държава вече се явява не само клиент на продукти, а и конкурент на високотехнологични фирми.

"Нашият кабинет има много ясна позиция да подкрепя иновативни, високотехнологични решения. За да се постигне, запази и развие конкурентност на България, е изключително важно държавата, академичната общност и бизнесът да работят много тясно заедно“, подчерта още той.

"Идеята ни е младежите, които се обучава тук, да имат достъп до практическо образование в сферата на космическите науки и да имат на разположение най-модерните технологии в сектора. Вярвам, че успехът на подобни обществено значими проекти е абсолютно невъзможен без публично-частно партньорство", добави Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на "ЕндуроСат".

mediapool.bg