Кламер БГ - Новини: Правителството пак отложи строежа на болницата в Ямбол

Правителството пак отложи строежа на болницата в Ямбол

България

|
Съб, 28 Дек 2019г. 19:47ч.
Правителството пак отложи строежа на болницата в Ямбол

Довършването на станалата легендарна нова сграда на болницата в Ямбол се отлага за 2022 година. Това става ясно от решение на Министерския съвет, с което срокът за строителствтоо се измества с година.

На заседание в петък МС отмени даденото през месец май съгласие за извършване на парична вноска от 8 млн. лева към капитала на болницата "Св. Пантелеймон" - Ямбол. Причината е, че не е бил намерен кандидат да дострои сградата на очакваната от правителството цена, съобщава "Сега".

През месец май премиерът Бойко Борисов бе на предизборна обиколка в Ямбол и видя състоянието на болницата. Той призова министрите си да подкрепят решението с думите: "Надявам се да подкрепите това решение, защото сега болницата в Ямбол е на практика в едни павилиони. 17 павилиона, пази Боже да си болен там!"

След това ГЕРБ загуби катастрофално местния вот в Ямбол.

Планът на правителството бе да увеличи капитала на ямболската болница с 27 млн. лева за трипоследователни години, с които да се плати за довършването на сградата. Увеличението на капитала трябваше да стане чрез издаване на нови акции след извършване на парични вноски. За 2019 година вноската трябваше да е 8.1 млн. лева, през 2020 г. - 13.5 млн. лева, 2021 г. - 5.4 млн. лева.

Многопрофилната болница "Св Пантелеймон" в Ямбол обслужва население от над 60 хиляди души. Строена е на павилионен принцип и 29-те ѝ отделения се помещават в 17 отделни сгради, строени между 1912 година и 1980 година, които в момента са далеч от стандартите на съвременната медицина.

През 70-те години на миналия век започва строителството на нова сграда за болницата, която и до момента е назавършена. През 2013 година ремонтът е възобновен, дограмата е сменена, но болницата остава незавършена.

Още през август 2015 година тогавашният здравен министър Петър Москов обеща новата болница да бъде завършена за година и половина, за което по сметки тогава бяха необходими 9 млн. лева.

mediapool.bg