Кламер БГ - Новини: Правителството отпусна още 30 млн. лв. за оградата на границата с Турция

Правителството отпусна още 30 млн. лв. за оградата на границата с Турция

България

|
Ср, 27 Ян 2016г. 12:37ч.
Правителството отпусна още 30 млн. лв. за оградата на границата с Турция

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2016 г. в размер до 34.1 млн. лв. за продължаване изграждането на оградата по българо-турската граница от областните администрации Бургас, Хасково и Ямбол.

Миналата година за целта вече бяха отпуснати 30 млн. лева.

Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница, която е и външна за Европейския съюз, и овладяване на бежанската вълна, се казва в правителственото съобщение.

Общата дължина на оградата е над 132 км, от които в област Хасково са повече от 33 км, в област Ямбол – 35 км, а в Бургас – 64 км.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че се надява до края на март да бъдат изградени основните участъци от оградата по границата с Турция. Оградата е значително по-скъпа от първия участък по границата, който бе започнат по времето на правителството на Пламен Орешарски.

От БСП изчислиха, че цената на линеен километър излиза около 1 млн. лева.

Независимо от разликите със съоръжението, изградено по времето на кабинета “Орешарски”, цената е 4 пъти по-висока, твърдят от левицата.

mediapool.bg