Кламер БГ - Новини: Правителството обмисля рязко съкращаване на 114-те руски дипломати в София

Правителството обмисля рязко съкращаване на 114-те руски дипломати в София

България

|
Четв, 28 Апр 2022г. 16:33ч.
Правителството обмисля рязко съкращаване на 114-те руски дипломати в София

Руското посолство в София

Правителството обмисля значително съкращаване на руските дипломати в София, след като през последните месеци изгони заради шпионска дейност повече от десет служители на руското посолство.

"Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия? Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България", каза Кирил Петков пред журналисти в украинския град Бродянка.

След като руският президент Владимир Путин нападна Украйна, страните от ЕС изгониха стотици руски дипломати. Дипломатическата практика е да се отговаря с огледални мерки, но българската мисия в Москва е далеч по-малобройна.

"Бих предложил много добре да се огледат какви са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Те изгониха голяма част от нашите дипломати. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", добави Кирил Петков.

Според българските власти руски дипломати се занимават с шпионска дейност и хибридни атаки у нас.

България протестира и срещу поведението на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, но Москва не прецени да изпрати на нейно място друг дипломат.

Засега правителството не се съобразява с призивите, включително на "Демократична България", да изгони Митрофанова.

Миналия месец правителството извика в София на консултации посланика ни в Русия Атанас Кръстин, като знак на протест срещу скандалното поведение на руската посланичка у нас, но малко по-късно той се върна в Москва.

Митрофанова пък продължи със следвания от нея курс на провокации.

В четвъртък Митрофанова препоръча на Кирил Петков и българската делегация в Украйна да "пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики – да научат тяхното виждане на ситуацията, да чуят тяхната история за причините на конфликта и отношението на украинската власт към някога собствено население".

Тя разясни, че продължава и "специалната военна операция на Въоръжените Сили на Руската Федерация в Украйна по демилитаризацията и денацификацията на престъпния режим в Киев, който в продължение на осем години води война срещу населението на Донецката и Луганската Народни Републики".

mediapool.bg