Кламер БГ - Новини: Митрофанова: Като ни молехте за газ, ви давахме, сега не плащате и шантажирате

Митрофанова: Като ни молехте за газ, ви давахме, сега не плащате и шантажирате

България

|
Четв, 28 Апр 2022г. 17:34ч.
Митрофанова: Като ни молехте за газ, ви давахме, сега не плащате и шантажирате

Митрофанова: Като ни молехте за газ, ви давахме, сега не плащате и шантажирате

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, която от месеци не спира да атакува България и правителството й, в четвъртък коментира спирането на руския газ за страната заради отказа й да плаща в рубли като единствения изход от страна на "Газпром". По време на пресконференция в четвъртък тя реши да свири по тънката струна за надеждния партньор Русия и едва ли не неблагодарната България, която се присъединила към неприятелските държави, наложили санкции срещу Москва и лишили я от достъп до парите за газ.

"Въпреки всички неприятелски стъпки, направени срещу Русия, нашата страна досега е оставала надежден партньор на България", заяви Митрофанова.

"Добросъвестно е изпълнявала задълженията си относно газа, включително и осигуряване на допълнителни обеми, когато София имаше нужда от тях и ни молеше за помощ. Да напомня, че за последен път това беше през лятото миналата година", продължи руският дипломат.

Тя упрекна България, че въпреки това се присъединила към държавите, "които са решили да приложат спрямо Русия методи на откровен шантаж и рекет – руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства".

"Тоест фактически от Русия поискаха да продължава да доставя газ безплатно. Така, западните клиенти не са оставили на "Газпром" друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за "синьото гориво", като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори", твърди Митрофанова.

Според нея нищо не се променя за контрагентите на "Газпром" от новия начин за плащане - през валутна сметка в "Газпромбанк", чиито постъпления от чуждите компании се обменят в рубли на Московската борса и те се превеждат по втора сметка на купувача за плащането към "Газпром експорт". По думите й цената на газа остава същата и няма посредници в тази верига.

Руската посланичка специално подчертава, че "действащият от 1 април т.г. нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България".

mediapool.bg