Кламер БГ - Новини: Радев настоя България да купува най-евтиния газ (Видео)

Радев настоя България да купува най-евтиния газ (Видео)

България

|
Четв, 28 Апр 2022г. 17:36ч.
Радев настоя България да купува най-евтиния газ (Видео)

Румен Радев, сн. архив

След като преди ден президентът Румен Радев нападна правителството за спирането на руския газ, в четвъртък от Испания той настоя кабинетът да осигури възможно най-евтиния природен газ за България.

"Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС да плащаме за газ по-скъпо", посочи той.

"Всъщност най-важното за нас е каква ще е цената, така че когато българското правителство вземи предвид всички тези фактори, да постави цената на първо място", добави Радев пред български журналисти.

След спирането на руския газ в сряда стана ясно, че България е била подготвена за такъв сценарий и са осигурени алтернативни доставки, които обаче ще повишат цената на газа поне с 20 процента.

В момента се работи по общоевропейско решение цената на тези алтернативни доставки да се намали до цената на руския газ, "защото е ясно, че ако преговаряме за 20 млрд. куб. м цената ще е по-ниска", коментира преди ден вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По думите му са водени преговори с Италия и Гърция за осигуряване на трасета и количества, а в четвъртък предстои среща в среща в Брюксел за ускоряване на общите доставки.

В тази критична за ЕС ситуация, предизвикана от руската инвазия в Украйна, президентът Радев продължава да се държи така, сякаш наоколо е пълно с "ентин газ" и е въпрос на желание да купим "най-евтиния".

По думите му страната е изправена пред продоволствена криза – вторична война от войната в Украйна, наред с кризата на сигурността.

Радев определи като "далеч от реалността" думите на премиера Кирил Петков, който асоциира случващото се в Украйна с Априлското въстание.

Преди ден Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев пък определиха позицията на Радев срещу оказването на военна помощ на Украйна за "позорна".

В четвъртък Петков, който е на посещение в Украйна, продължи темата:

"Представете си, ако някой беше казал, че по време на Априлското въстание е най-добре то бързо да свърши и хората да нямат възможност да се защитават, за да има по-бързо мир".

Радев обаче отклони въпроси дали смята да свали доверието си от кабинета, като каза, че преди ден е бил достатъчно ясен.

Радев не коментира и темата с позицията му за износ на българско оръжие за Украйна: "Това е работа на парламента, нека видим официално решение".

mediapool.bg