Кламер БГ - Новини: Правителството 7/8 се посреща с мълчание и резерви

Правителството 7/8 се посреща с мълчание и резерви

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 16:48ч.
Правителството 7/8 се посреща с мълчание и резерви

Правителството 7/8 се посреща с мълчание и резерви

Слави Трифонов успя да сюрпризира всички с обявяването на проектокабинет и приоритети, поемайки "политическата отговорност" за бъдещото управление без да преговаря с която и да е друга партия. Обявлението той направи по маниера на бившия премиер Бойко Борисов – в обръщение без журналисти и въпроси, a джипката бе заменена с пaртийната телевизия 7/8 TV.

Нито една от останалите пет формации, които влизат в 46-ия парламент, не е излязла с официална реакция. Обяснението е ясно – нормално функциониращите партии би трябвало да обсъдят и приемат решения на ръководствата си как да действат при толкова значим въпрос като управлението на страната.

Самият Трифонов не намери за нужно да поясни кога и на какъв форум партията му е взела решение да управлява с правителство на малцинството и да издигне за премиер Николай Василев, който бе министър в кабинета "Сакскобургготски" и по времето на Тройната коалиция.

Междувременно дори не са излезли окончателните резултати, а разликата между първите двама е малка. При 98.92% обработени протоколи от ГЕРБ остават втори с 23.69%. Трифонов пък поиска цялата власт с подкрепа от 23.91% от гласувалите.

Макар че уж иска да управлява сам, за да бъде одобрено правителството му, ще му трябва подкрепа и от други формации. Преди изборите ИТН говореше за евентуална бъдеща коалиция с т.нар "формации на протеста" – "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Сега обаче обяви, че нямат 121 гласа, а "коалиция" се е превърнала в мръсна дума затова искал сам да поеме отговорността за управлението със своите около 60 депутата.

Засега и "Демократична България", и "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) се въздържат от позиция ще подкрепят или не така предложеното правителство на Слави Трифонов.

И двете формации казват, че трябва да се съберат ръководствата им и едва след това ще коментират. Все пак техни представители изразиха личното си мнение. Според съпредседателят на "Зелено движение" (част от "Демократична България") Владислав Панев изразените от Трифонов приоритети са козметични и няма да доведат до сериозни промени.

"Трябва да се запознаем по-обстойно с приоритетите, защото в изредените от него приоритети по-скоро не виждам такива за дълбоки промени в обществото, по-скоро част от тях са наистина козметични“, каза пред БНР съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев, който беше водач на листа на ДБ в София.

Той подчерта, че "Демократична България" няма да отстъпи от основните си принципи – модернизация, законност, справедливост и свобода. "Не сме склонни на компромиси по отношение на главните ни приоритети, което означава, че нови избори са евентуално вероятни", добави Панев.

Татяна Дончева, чиято партия "Движение 21" е част от ИСМВ, коментира изявлението на Трифонов с думите, че налагането на диктат не води до нищо в политиката. "Какви идеи има някой за кабинет, дали е реалистично с 25% от парламента да слагаш на масата кабинет като първа и последна инстанция, дали това някъде е прието, това го оставям настрани. Но това е предварително блокирано. В политиката такива хазартни ходове водят до под кривата круша. Независимо че Слави е афиширал нещо, то е извън контекста на парламентарната процедура... Нощес Ива Митева и Слави Трифонов са прозвънели на някои от служебните министри, за да ги питат дали ще се включат в правителството. Това ми се видя много екзотично", каза тя пред БНР.

"В проектокабинета на Трифонов намерих зам.-министърка на Емил Караиванов от правителството на ГЕРБ, намерих съветничка в президентството, намерих човек на СИК от варненската листа. Трябва да използваме времето да разберем кои са хората в проектокабинета, кой става, кой не става", каза още Дончева.

ДПС също все още няма намерение да изказва мнението си. Същото важи и за партията на бившия премиер Бойко Борисов, която обикновено е изключително активна, но сега запазва мълчание.

От БСП също не са казали как приемат заявката на Трифонов. Единствен се изказа лидерът на АБВ Румен Петков, който е в коалиция с партията на Корнелия Нинова, но дори не беше кандидат за народен представител. Той определи като неприлична заявката на шоумена, че ще прави правителство сам.

"Не мисля, че уважаваща себе си формация би тръгнала по този начин. В крайна сметка, казвам го с цялото ми уважение към г-н Трифонов, с когото се познаваме от немалко години, така не се прави. Не можеш да гледаш на околните като на антураж и слугинаж и едни, които нямат избор, и трябва да те подкрепят. Не е редно. Трябва да се говори с партньорите и обществото", каза Петков.

mediapool.bg