Кламер БГ - Новини: "Пирогов" трябва да връща над 1 млн. лв. на НЗОК за пациенти "фантоми"

"Пирогов" трябва да връща над 1 млн. лв. на НЗОК за пациенти "фантоми"

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 17:15ч.
"Пирогов" трябва да връща над 1 млн. лв. на НЗОК за пациенти "фантоми"

Над 1 млн. лева трябва да върне болница "Пирогов" на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради отчитане на фиктивна дейност и други нарушения, които са били засечени при проверката на фонда в лечебното заведение. Това съобщиха в понеделник от касата. Проверката обхваща периода 28 май-10 юли тази година. По-рано от здравното министерство казаха, че болницата се проверява за фиктивни хоспитализации на хора с коронавирус, които впоследствие били отчетени и като лежали в болницата за настъпили бъбречни и чернодробни усложнения, без обаче реално да са лежали. Изнесените в понеделник от НЗОК данни реално потвърждават съмненията, заради което болницата трябва да върне на фонда общо 1 104 742 лева.

Сред откритите при проверката нарушения са отчетена и заплатена, но неизвършена дейност за пациенти, които не са лежали в болницата в периода на хоспитализацията, отразен в Историята на заболяването. Освен това проверката е установила, че пациенти са каранни да плащат за дейности, които се плащат от НЗОК.

Друго нарушение е, че в Историята на заболяванията на пациенти са фигурирали медикаменти, които обаче не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение. Проверяващите са засекли още и нарушения на диагностично – лечебния алгоритъм.

Проверката на НЗОК обхваща 802 пациента, хоспитализирани по няколко клинични пътеки: Клинична пътека (КП) № 75.1 "Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст"; Клинична пътека № 87.1 "Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години"; Клинична пътека № 192 "Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции" и Клинична пътека № 104 "Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения".

Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия.

Практиката досега показва, че обикновено болниците се съдят с НЗОК за подобни претенции да се връщат пари.

От "Пирогов" по-рано отрекоха да има нарушения. Началникът на Клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов излезе и каза, че лично е лекувал и консултирал нарочените за пациенти фантоми, а по-късно в негова защита се състоя и пациентски протест на лекувани от него.

Миналата седмица от НЗОК пуснаха приложение, което да известява потребителите за отчетени хоспитализации и други дейности в здравното им досие, така че да бъдат включени в контрола и предотвратяването на фиктивни дейности.

mediapool.bg