Кламер БГ - Новини: Кирил Петков се обяви против идеята на ИТН за приватизация на Банката за развитие

Кирил Петков се обяви против идеята на ИТН за приватизация на Банката за развитие

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 18:31ч.
Кирил Петков се обяви против идеята на ИТН за приватизация на Банката за развитие

Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков се обяви против идеята на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" за приватизация на държавната Българска банка за развитие, стана ясно от негово интервю за бТВ. В момента кредитната институция е 100% собственост на държавата, не набира депозити и работи предимно с държавни гаранции. В първите дни след поемането на поста Петков разкри, че вместо да подпомага малкия и средния бизнес, ББР е отпуснала едри заеми за общо 1 млрд. лв. на 8 кредитополучатели.

ББР трябва да продължи да съществува

Кирил Петков обясни, че според него е хубаво ББР да продължи да съществува. "Обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит (на всеки кредит, б. р.) от 5 млн. и новия професионален мениджмънт, да финансира малки иновативни компании", посочи той.

"Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество", коментира Петков.

Според него е много добре да имаме такъв инструмент. "Неслучайно големи икономики като Канада имат Банка за развитие. Те всъщност имата една определена функция – малките предприятия, които са иновативни и рискови, които не могат да вземат нормални кредити от търговските банки, да имат място, където да отидат", отбеляза още Кирил Петков.

Резерви за концесионирането на магистралите

Служебният министър се изказа резервирано и за идеята на ИТН за концесиониране на магистралите.

За магистралите първят приоритет, върху който бих се концентрирал, не са толкова тол системи и концесии, посочи той за плана на ИТН магистралите да бъдат концесионирани и достроени. "За мен по-голям приоритет е да се спрат кражбите, отклоняването на средства и да сме сигурни в качеството на магистралите", смята Петков.

"Реално тези милиарди, които видяхме, че бяха минали без обществени поръчки, това трябва да се спре. Ние – екипът аз, Асен Иванов и проф. Николай Денков, вярваме, че първа цел е да се спрат кражбите, след това да се преструктурират инстуциите така, че да могат да работят и след това да вкарваме елемента на положителен бюджет, да няма дефицит и т.н. Просто е различна визията", обясни още Кирил Петков.

Асен Василев е получил предложение за министър на околната среда

В понеделник стана ясно, че от партията на Слави Трифонов са поканили трима служебни министри да се присъединят към проекто-кабинета им, но те са отказали. Това са министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на образованието проф. Николай Денков.

"Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на "Има такъв народ". Благодарим за поканата, реално за мен икономиката, финансите и образованието са свързани, защото една икономическа стратегия не може да бъде независима от финансовата стратегия", коментира още пред бТВ министър Кирил Петков.

"Реално, когато предложиха ние да се присъединим към тяхното правителство, въпросът беше, че на министъра на финансите не му беше предложен този пост поради разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата", обясни Петков.

Той отбеляза, че на Асен Василев е предложен пост министър на околната среда или министър без портфейл. В предложения от Слави Трифонов проектокабинет нямаше посочена номинация за екоминистър в момент, в който на европейско ниво в разгара си е работата по т. нар. Зелена сделка.

"Ние решихме, че е по-добре да е човек от техния екип. Явно имат различна визия за част от идеите", отбеляза Петков.

"Винаги съм казвал, че за мен е чест през последните седмици да съм човекът, който представлява данъкоплатците. Много се радвам, че имахме тази възможност, с удоволствие бих помагал пак. За мен е важно България да бъде напредничава държава, да имаме много по-големи успехи и вярвам, че можем", заяви служебният министър на икономиката.

Според него министерството на финансите и министерството на икономиката реално вървят ръка за ръка, защото по думите му не може един министър на икономиката да си измисля някакви стратегии без да са финансирани от бюджета.

"Пожелаваме му успех, нормално е различни хора да имат различни визии, надявам се, че ще успеят. Нашите виждания са, че или го правим по начин, по който ние сме убедени, че е най-правилният или няма да пречим. Не сме участвали в изборите, така че не можем да имаме други претенции", коментира Кирил Петков.

mediapool.bg