Кламер БГ - Новини: Около 6 хил. гласа е разликата между ИТН и ГЕРБ

Около 6 хил. гласа е разликата между ИТН и ГЕРБ

България

|
Вт, 13 Юли 2021г. 08:42ч.
Около 6 хил. гласа е разликата между ИТН и ГЕРБ

Около 6 хил. гласа е разликата между ИТН и ГЕРБ

Окончателни резултати от изборите в неделя все още няма. Централната избирателна комисия (ЦИК) е публикувала данни при преброени 98.92% от протоколите. По информация на БНР все още не са предадени документите от четири секционни комисии – Русе, Стара Загора, Шумен и Софийска област.

Към момента "Има такъв народ" (ИТН) има минимална преднина пред ГЕРБ. Резултатите сочат, че партията на Слави Трифонов получава 23.91% или 645 129 гласа. За формацията на Бойко Борисов са гласували 639 221 души, което прави 23.69% от вота.

На трето място е БСП с 13,51%. След тях се нареждат "Демократична България", които взимат 12.56%. Пети са ДПС (10.66%), а на шесто място са "Изправи се! Мутри вън!" (5.03%).

Все още не е ясно кога излязат данните от окончателното преборояване. В понеделник бившият премиер Борисов заподозря изборни измами и попита как така ЦИК е преброила над 98% от протоколите веднага след вота, а часове по-късно не може да изброи останалите 2%. Той посочи и че резултатите на ГЕРБ и ИТН само се разменяли без числата да търпят промяна – в един момент неговата партия имал 23.91% от вота, а след това същата стойност била записана на ИТН.

В понеделник Трифонов предложи състав състав на кабинет с премиер Николай Василев, макар че няма парламентарно мнозинство. Той обясни, че партията му сама е готова да поеме политическата отговорност за управлението на страната. Засега от другите т.нар. протестни партии не коментирали действията му.

mediapool.bg