Кламер БГ - Новини: Почит към загиналите при спасяването на човешки живот

Почит към загиналите при спасяването на човешки живот

България

|
Пет, 13 Авг 2021г. 14:22ч.
Почит към загиналите при спасяването на човешки живот

Почит към загиналите при спасяването на човешки живот

С вой на сирени и едноминутно мълчание служители на Военномедицинска академия (ВМА), граждани и официални гости отбелязаха Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот.

За втора година Денят на спасението преминава под знака на Covid-19 – заразата, която отне живота на над 120 медици, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

В условията, в които се намираме през последната година и половина думите като дълг, чест и отговорност, които сякаш бяха позагубили от блясъка на значението си в нашето ежедневие, отново блестят, за да озарят тези хора, коментира полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА.

Освен служители и медици от ВМА, на събитието присъстваха заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, представители на Български лекарски съюз, Български червен кръст, синдикалните организации и граждани.

Денят на спасението се отбелязва от 2005 г. на 15 август, навръх Голяма Богородица. Датата не е избрана случайно. На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. На него е кръстена многопрофилната областна болница във Велико Търново.

По традиция на церемонията пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, бяха поднесени венци и цветя.

mediapool.bg