Кламер БГ - Новини: ВСС е отказал на МВР да предостави дипломата на Гешев

ВСС е отказал на МВР да предостави дипломата на Гешев

България

|
Пет, 13 Авг 2021г. 14:35ч.
ВСС е отказал на МВР да предостави дипломата на Гешев

ВСС е отказал на МВР да предостави дипломата на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) е отказал да предостави дипломата на главния прокурор Иван Гешев, която е била поискана лично от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Това съобщи самият Бойко Рашков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Дипломата не успяхме да я намерихме никъде. Поискахме да проверим неговото лично кадрово дело във ВСС и ни беше отказано", каза Рашков.

Отговорът на ВСС е бил, че дипломата е качена на сайта на институцията. В същото време в публикувания вариант има заличени данни.

Главният прокурор е завършил "Право" в Академията на МВР през 1994 г. Тогава училището използва абревиатурата ВИПОНД.

Казусът с дипломата на Гешев бе повдигнат от бившия депутат от НДСВ и настоящ адвокат Минчо Спасов. Той обясни, че дипломата е нелегитимна, защото след 1991 г. на завършилите висшето училище на МВР не се признава тази специалност. Той твърдеше, че дипломата на Гешев е издадена въз основа на указ на Държавния съвет от 1987 г., който обаче не действа след 1991 г. Документът на Гешев е издаден три години по-късно.

Тезата на Спасов не намира основание в извършената досега проверка от правосъдното и образователното министерство. Тя показа, че главният прокурор Иван Гешев е издържал изпита си по юридическа правоспособност през февруари 1996 година с оценка "много добър". Информацията бе съобщена от правосъдния министър Янаки Стоилов от парламентарната трибуна.

Правосъдният министър обясни, че Гешев е завършил тогавашната школа на МВР, позната като ВИПОНД, през 1994 година, като е започнал обучението си там през 1989г.

Особеното в този период е, че това са години, които са считани за заварено положение, поради редица промени в законодателството. Но всеки завършил е можел да запази правото да е юрист. След дипломирането Гешев е можел да започне работа в столичното следствие като помощник следовател.

Бойко Рашков съобщи, че при проверката в Академията на МВР са били изпратени двама прокурори, за да видят какво търси полицията.

mediapool.bg