Кламер БГ - Новини: Починалата родилка Лора Янева е отказала хоспитализация след първия преглед, твърди болницата

Починалата родилка Лора Янева е отказала хоспитализация след първия преглед, твърди болницата

България

|
Пон, 29 Март 2021г. 19:43ч.
Починалата родилка Лора Янева е отказала хоспитализация след първия преглед, твърди болницата

В бургаската областна болница тече проверка за смъртта на 36-годишната родилка Лора Янева, която е била приета там по спешност заради усложнение от Covid-19. Към момента нейни близки твърдят, че тя е искала да влезе в болница още след първия преглед на 17 март, но от лечебното заведение твърдят, че именно това са й предложили, но тя е отказала.

Жената издъхна в събота през нощта, след като роди момиченце, което е в стабилно състояние. От публикация на бургаския кмет Димитър Николов във Фейсбук се разбра, че починалата е Лора Янева, известна и обичана бургаска художничка. Здравният министър назначи в неделя проверка на медицинския одит за обстоятелствата около смъртта на родилката.

След първия преглед на 17 март Янева сама е отказала хоспитализация, препоръчана от лекарите, пише в становище на болницата по повод твърдения, че на пациентката е бил отказан достъп до лечение.

Тя е приета в болницата два дни по-късно във влошено състояние.

На 17 март с линейка на "Спешна помощ" бременната в шестия месец Лора Янева е транспортирана до бургаската болница. Там е прегледана първо в триажния център, а след това и от лекар - акушер-гинеколог.

Становището и на двамата медицински специалисти е, че тя трябва да бъде приета за лечение. Акушер-гинекологът ѝ предписва терапия, която да се прилага, след като бъде настанена в болница.

Предложението за хоспитализация е записано в листа от дежурния лекар, но пациентката собственоръчно написва, че не желае да постъпи за лечение, предаде БНР.

Два дни по-късно, вече във влошено състояние, е приета в здравното заведение и веднага е започната терапия, пишат в становището си от областната болница.

Ден по-късно състоянието ѝ става критично. Свикана е експертна лекарска комисия, която взима решение за извършването на спешна операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката.

По време на престоя на Лора Янева в областната болница е приложено лечение с всички медикаменти, с които се провежда терапия срещу Covid-19, включително ремдесивир и кръвна плазма, уточняват още от болницата.

Сега е назначена вътрешна проверка за изясняване на всички обстоятелства по случая.

Близки на родилката твърдят, че първоначално на Лора и е отказан прием в болницата.

Те разказват, че тя се почувствала отпаднала на 14 март, а на следващия ден си направила тест за Covid-19, който се оказва положителен. Два дни по-късно решава да потърси помощ в болницата, тъй като се притеснила за бебето.

"Един ден минава, на втория ден отива в Спешното за прием. Стои три часа там, никой не я приема и я връщат вкъщи поради липса на легла. Два дни след това я приемат вече в болницата на 19-и. Въобще не е това, че 10 дни е стояла вкъщи", разказва Вили Тодорова, която е близка на починалата, пред БНТ.

Според близки на родилката приемът в лечебното заведение станал едва след съдействие от община Бургас. От там обаче казват, че нямат такава информация.

Бебето на Лора е в стабилно състояние и ще остане в отделението по неонатология, докато стигне нужните килограми, за да бъде изписано. А културната общност в Бургас тъгува за лъчезарната художничка, автор на няколко самостоятелни изложби. Лора Янева се включва и в доброволческите екипи по време на втората вълна на заразата. Успява и сама да преобрази няколко лодки в центъра на Бургас.

"Най-лъчезарното лице на нашата гилдия. Спомените се връщат като на лента. Но Господ така е решил, стискаме палци на всички близки", каза художникът Митко Иванов.

Подготвя се и изложба в Бургас в памет на Лора Янева.

mediapool.bg