Кламер БГ - Новини: Почина барабанистът на "Ролинг Стоунс" Чарли Уотс

Почина барабанистът на "Ролинг Стоунс" Чарли Уотс

Свят

|
Ср, 25 Авг 2021г. 10:04ч.
Почина барабанистът на "Ролинг Стоунс" Чарли Уотс

Почина барабанистът на

Барабанистът на легендарната група “Ролинг Стоунс” Чарли Уотс, който помогна на бандата да стане една от най-великите в рокендрола, почина на 80-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

"С огромна скръб съобщаваме за загубата на нашия скъп приятел Чарли Уотс. Той почина в лондонска болница, заобиколен от семейството си". Чарли беше скъп съпруг, баща и дядо, а също и член на “Ролинг Стоунс”, един от най-големите барабанисти на своето време”, написа в туитър на групата говорителят й.

“Любезно молим да се уважава личното пространство на семейството му, членове на групата, както и на близките му в този труден за тях момент", се добавя там.

Само преди няколко седмици Уотс претърпя операция, заради което се наложи и отлагане на 13-дневната обиколка на Стоунс "No Filter" в САЩ, която трябваше да започне през септември=

Почит му отдадоха рок звезди като Пол Маккартни и Ринго Стар от "Бийтълс" и Елтън Джон.

Уотс е член на "Ролинг Стоунс от 1963 г. и с него групата се превръща в една от рок легендите на 1960-те години с класики като (I Can't Get No) Satisfaction, Jumpin' Jack Flash, Get Off My Cloud и Sympathy for the Devil.

Чарли Уотс никога не е бил от най-експанзивните барабанисти. Не е известен с неистови сола или с експлодиращи барабани, но беше финият, стоически ритъм на сърцето на "Ролинг Стоунс" в продължение на почти 60 години, пише за него ББС.

Любител на джаза, той е посветен в тъмното изкуство на рокендрола от Мик Джагър и Кийт Ричардс. Присъединява се към групата след като бандата се разделя с няколко други барабанисти.

"Чарли Уотс ме даде свободата да летя на сцената", казва за него по-късно Ричардс.

Самият Уотс на сцената и извън нея е спокоен и резервиран – оставяйки в сянката на прожекторите той позволяваше на останалите от бандата да блестят в светлините.

"Славата никога не ме е привличала. Не знам какво е шоубизнесът и никога не съм гледал МTV. Има хора, които просто свирят на някакви инструменти, и се радвам да знам, че съм един от тях", каза Уотс пред "Сан Диего Трибюн" през 1991 г.

"Уникален, иконичен барабанист и танцьор", описа го колегата му от "Полис" Стюард Копланд. Барабанистът на "Дюран Дюран" Роджър Тейлър каза, че "неговият прост стил бе урок за всички нас".

Китаристът на "Куин" Брайън Мей написа в Инстаграм: "Той бе най-приятният джентълмен, който някога съм срещал. И такава силна опора за "Ролинг Стоунс", на които донесе полъж от джаз и планина от класа".

Лени Кравиц го нарече "ритъмът на "Стоунс", а Глен Матлок от "Секс Пистълс" каза, че Уотс "пазеше ритъма на саундтрака на нашите животи".

mediapool.bg