Кламер БГ - Новини: Германските социалдемократи водят месец преди изборите

Германските социалдемократи водят месец преди изборите

Свят

|
Ср, 25 Авг 2021г. 12:48ч.
Германските социалдемократи водят месец преди изборите

Сн. БГНЕС

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изпреварва десноцентристкия блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) по обществена подкрепа, малко повече от месец преди парламентарните избори в Германия, показва ново проучване, цитирано от ДПА.

Според анкетата, проведена от института "Форза" за телевизиите Ер Те Ел и Ен Те Фау, за ГСДП възнамеряват да гласуват 23 процента от избирателите, а за блока ХДС/ХСС - 22 на сто.

Социалдемократите са спечелили два процентни пункта в сравнение с миналата седмица, когато изпревариха Зелените и се наредиха на второ място.

През последните седмици стабилната преднина, която ХДС/ХСС имаше по-рано, се стопи, поставяйки под засилващ се натиск кандидата на блока за канцлер Армин Лашет, който се надява да наследи на поста Ангела Меркел.

ГСДП за първи път от 15 години има по-голяма подкрепа от ХДС/ХСС в проучване на "Форза". Това е още по-забележително, като се има предвид твърде слабото начало на социалдемократите в предизборната кампания, когато някои наблюдатели до голяма степен ги отписаха като значима политическа сила, отбелязва ДПА.

Според "Форза" резултатът на ХДС/ХСС е най-лошият за консервативния блок в проучвания на института.

Зелените са загубили един процентен пункт и са се смъкнали до 18 на сто, заемайки третото място. Подкрепата за либералната Свободна демократическа партия остава четвърта на равнище от 12 процента.

В новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, ще влязат още крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с 10 на сто и крайнолявата "Левите" с 6 процента.

Канцлерката Ангела Меркел, която заема поста още от 2005 г., обяви, че ще се оттегли след изборите на 26 септември.

mediapool.bg