Кламер БГ - Новини: Почина Монсерат Кабайе – "най-добрата сред най-добрите"

Почина Монсерат Кабайе – "най-добрата сред най-добрите"

Свят

|
Съб, 06 Окт 2018г. 15:49ч.
Почина Монсерат Кабайе – "най-добрата сред най-добрите"

Световно известната испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст в Барселона, предаде в събота Франс прес.

В последните си мигове тя е била настанена в болница Кант Пау. Прощаването ще се състои в неделя, а погребението й – в понеделник в каталунската столица.

Испанският кралски дворец определи Монсерат Кабайе "най-добрата сред най-добрите" в съболезнователен адрес, публикуван в Туитър.

"Велика оперна гранддама, легенда на световната култура, най-добрата сред най-добрите, способна да открива нови творчески пространства", посочват от кралския двор.

"Нейната изключителна личност и уникален глас завинаги ще бъдат с нас. Ние сме силно опечалени от тази загуба", се казва още в съболезнователния адрес.

Хосе Карерас коментира по повод смъртта ѝ пред "Каталуния радио", че "сред всички сопрано, които съм слушал, никоя оперна певица не се е доближавала до изпълненията на Кабайе".

Репертоарът на Кабайе бе огромен и вероятно несравним с репертоара на други певици от миналия и началото на този век – повече от 125 оперни партии. Пяла е всички велики оперни роли и се смята за единствената истинска наследница на Мария Калас.

Монсерат Кабайе е печелила няколко награди "Грами", включително и за най-добро вокално соло през 1969 г. През 1988 г. тя издаде съвместен албум "Barcelona" с вокалиста на група "Куин" Фреди Меркюри.

Двамата изпяха незабравимия хит от Олимпийските игри през 1992 г. "Барселона". След смъртта на солиста на "Куин" тя никога не изпълни с друг певец този дует. Кабайе е родена в Барселона, където завършва Консерваторията в класа на Еугения Кемени.

mediapool.bg