Кламер БГ - Новини: Автомобил е предизвикал огромния пожар в Калифорния през лятото

Автомобил е предизвикал огромния пожар в Калифорния през лятото

Свят

|
Съб, 06 Окт 2018г. 17:50ч.
Автомобил е предизвикал огромния пожар в Калифорния през лятото

Разследващи от Агенцията на САЩ за горите стигнаха до извода, че автомобил е виновен за огромния смъртоносен пожар в Калифорния това лято, който наложи да бъдат закрити за 20 дни най-популярните места в Йосемитския национален парк, предаде Ройтерс.

Пожарът избухна на 13 юли и според експертите е бил причинен от свръхнагрети частици от автомобилен катализатор, които влезли в контакт със суха крайпътна растителност покрай магистрала 140 в Националния горски масив Сиера, се казва в прессъобщение на агенцията.

Автомобилът, предизвикал пожара, не е бил идентифициран, но от властите са помолили всеки с някаква информация по случая да се обади в агенцията.

Огънят овъгли близо 40 000 хектара в горските масиви Сиера и Станислаус и части от намиращия се в съседство с тях Йосемитски национален парк. Двама пожарникари загинаха в потушаването на пламъците, в което участваха над 3000 души. Пожарът бе овладян чак на 22 август.

Според властите автомобилисти са виновни за много от горските пожари, избухващи край шосетата в Калифорния, защото те често навлизат или паркират колите си върху сухи тревни площи или влачат нагорещените метални части под шасито по сухата земна повърхност.

mediapool.bg