Кламер БГ - Новини: Почина Иън Холм, актьорът изиграл Билбо Бегинс

Почина Иън Холм, актьорът изиграл Билбо Бегинс

Общество

|
Пет, 19 Юни 2020г. 20:28ч.
Почина Иън Холм, актьорът изиграл Билбо Бегинс

Британският театрален и филмов актьор сър Иън Холм, който е най-известен с ролята си на Билбо Бегинс от кинотрилогиите "Властелинът на пръстените" и "Хобит", е починал на 88 години, съобщи ББС в петък.

"С голяма тъга потвърждаваме, че сър Иън Холм почина тази сутрин", съобщи неговият агент. Той си е отишъл в болница, където е бил заради болест, свързана с Паркинсон. Семейството му е било с него.

Холм, който също така изигра д-р Уилис от "Лудостта на крал Джордж" през 1994 г., има забележителни изпълнения в многобройни роли.

Националният театър на Великобритания го почете като "изключителен актьор, чието превъплъщение в Крал Лир през 1997 г. оставя "чудесни спомени".

Иън Холм е роден на 12 септември 1931 г. в Лондон, но има шотландски произход.

Решава да се занимава с актьорство на седемгодишна възраст, след като гледа постановката "Клетниците" с участието на Чарлз Лотън. Започва да учи в частното училище "Чигуел", а по-късно е приет в Кралската академия за драматично изкуство. След дипломирането си става част от Кралската Шекспирова трупа, но решава да прекрати театралната си кариера в края на 1970-те години след успехите на фирми с негово участие.

Джуди Денч и Холм в постановката "Вишнева градина" по Чехов

Играл е в продукции като "Пришълецът", "На западния фронт нищо ново", "Огнените колесници", "Петият елемент", "Нощ се спуска над Манхатън", "Авиаторът" и други. Носител е на две награди БАФТА.

Има и номинация за "Оскар" за ролята си на треньор по лека атлетика във филма от 1981 г. "Огнените колесници".

Огромната му популярност идва с участието в трилогията на режисьора Питър Джаксън "Властелинът на пръстените" и ролята на Билбо Бегинс. Интересен факт е, че през 1981 изиграва ролята на Фродо Бегинс в радио пиесата на ББС.

Получава рицарската титла през 1998 г.

Женил се е четири пъти. Има три дъщери и двама синове, като само най-малката му дъщеря Джесика няма нищо общо с киното. Другата му дъщеря Сара-Джон Холм е актриса, а Мелиса Холм е кастинг директор, Синът му Барнаби Холм играе в детски телевизионни, а Хари Холм е автор на музикални клипове.

mediapool.bg