Кламер БГ - Новини: Лятото дойде с пръстеновидно слънчево затъмнение (снимки)

Лятото дойде с пръстеновидно слънчево затъмнение (снимки)

Общество

|
Нед, 21 Юни 2020г. 15:48ч.
Лятото дойде с пръстеновидно слънчево затъмнение (снимки)

Астрономическото лято за 2020 г. настъпи у нас в неделя в 00.43 часа и донесе най-дългия ден в годината, а светът бе впечатлен от небесното шоу на пръстеновидно слънчево затъмнение.

Шоуто в небето на Китай, сн. ЕПА/БГНЕС

В България то можеше да бъде наблюдавано между 8 и 9 часа, но затъмнението бе частично – покритието на слънчевия диск бе едва 10-12 на сто.

В Западна Африка, Арабския полуостров, Южна Азия, Южен Китай и в Тайван небесното явление можеше да се види в пълната си красота.

Астрономическото явление започна малко след изгрева в Централна Африка, преминавайки през Конго, Южен Судан, Северна Етиопия, преди да се насочи към Азия, за да приключи над Тихия океан, южно от о-в Гуам.

В Хонконг хората се събраха на улиците да гледат явлението, сн. ЕПА/БГНЕС

Луната блокира над 99 процента от слънчевата светлина по време на максимума, който беше в в 6.40 часа по Гринуич (9,40 българско време). Само от 2 процента от земната повърхност обаче явлението можеше да бъде видяно в тази пълнота.

Фотографите запечатаха уникални кадри от затъмнението, известно като "Огнен пръстен", тъй като Луната преминава между Земята и Слънцето, оставайки в един момент видим само тънък пръстен от светлина.

Огненият пръстен над Тайван, сн. ЕПА/БГНЕС

Едва 90 секунди продължава небесното шоу, които се случва веднъж или два пъти в годината, но повечето хора на планетата всъщност не могат да го видят в пълнота.

Частично затъмнението се наблюдаваше над Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан.

В Северна Македония също бе наблюдавано затъмнението, сн. ЕПА/БГНЕС

Предишното пръстеновидно слънчево затъмнение беше през декември миналата година. То се случва, когато Луната е най-отдалечена от Земята по своята орбита и следователно изглежда по-малка от наша гледна точка в небето спрямо диска на Слънцето.

Тази малка разлика във видимия размер е това, което отличава пръстеновидните затъмнения за разлика от пълните слънчеви затъмнения, когато по-близкото положение на Луната (със средния й радиус от 1800 километра) изглежда със същия размер като нашата далеч по-голяма звезда, който има радиус около 696 000 километра.

Небесното шоу над Индия, сн. ЕПА/БГНЕС

Според астрономи наблюдаването на слънчево затъмнение е като да се премине от 500-ватова крушка към 30-ватова.

mediapool.bg