Кламер БГ - Новини: Почина Джордж Блейк, легендарният британски разузнавач, минал на съветска страна

Почина Джордж Блейк, легендарният британски разузнавач, минал на съветска страна

Свят

|
Съб, 26 Дек 2020г. 17:33ч.
Почина Джордж Блейк, легендарният британски разузнавач, минал на съветска страна

На 99-годишна възраст в Русия почина легендарният разузнавач Джордж Блейк, преминал на съветска страна от британските тайни служби.

Над 10 години Блейк е бил двоен агент, предавайки на СССР секретни данни, благодарение на които са били разкрити стотици британски агенти в страните от социалистическия блок.

Заради предателството си, през 1961 г., Блейк е осъден в родината си на 42 г. затвор за шпионаж.

През 1966 г. с помощта на участници в британското пацифистко движение успява да избяга от лондонски затвор и да се прехвърли в ГДР, а оттам - в Москва.

В Русия получава руското име Георгий Иванович Бехтер и чин полковник от съветското външно разузнаване.

За Джордж Блейк са написани много книги и на Запад, в които той е окачествяван като "супершпионин" и "най-големия предател в историята".

Съобщавайки за смъртта на Блейк, руското разузнаване казва: "Той искрено обичаше нашата страна, възхищаваше се на подвига на народа във Великата Отечествена война", предаде ТАСС.

"Приемете дълбоки съболезнования във връзка с кончината на Георгий Иванович Бехтер", казва руският президент Владимир Путин в изявление, публикувано на сайта на Кремъл. "Полковник Блейк беше блестящ професионалист- особена жизнена закалка и мъжество. За годините трудна, напрегната работа, той внесе наистина неоценим принос в обезпечаването на стратегическия паритет, в съхранението на мира на планетата", заявява Путин.

През 2007 г., когато Блейк навършва 85 години, му е връчен руският орден "Дружба", след като по-рано е бил награждаван с много съветски ордени и със знака "Почетен чекист".

Роден в Ротердам от баща британец и майка холандка, Блейк е участвал в съпротивата на Нидерландия. През 1944 г. постъпва в британското разузнаване – МИ-5, а в началото на 1950-те години доброволно започва да сътрудничи на съветското разузнаване, тъй като, по думите му, е убеден комунист.

В интервю пред Би Би Си, дадено през 1990 г., казва, че е предал на съветското разузнаване около 500 западни агенти, но отрича, че смъртта на 42-ма от тях е следствие от неговите действия.

mediapool.bg