Кламер БГ - Новини: Компартията в Китай се поздрави с "изключителния" успех срещу Covid-19

Компартията в Китай се поздрави с "изключителния" успех срещу Covid-19

Свят

|
Съб, 26 Дек 2020г. 17:49ч.
Компартията в Китай се поздрави с "изключителния" успех срещу Covid-19

Лидерите на компартията в Китай се поздравиха за техния "изключителен" успех в борбата с Covid-19 вътре в страната, преди в Поднебесната империя да пристигне екип на Световната здравна организация (СЗО), който ще разследва произхода на болестта, предаде АФП.

Китай се сблъска с редица критики у дома и в чужбина заради първоначалните си действия срещу вируса, който се появи в централния град Ухан миналия декември. Политбюро на китайкската компартия заяви късно в петък, че ръководството на партията "изигра решаваща роля в довеждането на ... Китай до надмощие над редките рискове и предизвикателства през тази година".

"В критичния момент ... Централният комитет на партията предприе дългосрочнен подход ... постигайки изключително необикновена слава през тази изключително необичайна година", съобщи агенция Синхуа, цитирайки изявление, публикувано след двудневното заседание.

Китай ограничи до голяма степен разпространението на вируса и беше една от единствените големи икономики, които отчетоха ръст тази година. Но Пекин е обвинен, че е прикривал първоначалната поява на епидемията и е допринесъл за разпространението на вируса в международен план.

Във вътрешен план Пекин се опита да заглуши критиките, като наказа поне осем подаващи сигнали хора. Китайският журналист, съобщил за огнището на Ухан, Дзянг Дзян, е задържан от май и се очаква да бъде съден в понеделник. Дзянг е бивш адвокат, който пътува до града през февруари, за да докладва за хаотичните начални етапи на избухването на болестта, чрез излъчвани на живо материали и критични есета, широко разпространени в социалните мрежи.

Двудневната среща на Политбюро идва малко преди международният екип от експерти на СЗО да пристигне в Китай, за да разследва животинския произход на Covid-19, по време на което ще пътуват до Ухан. Експерт от екипа заяви пред AФП тази седмица, че разследването "не е свързано с намирането на виновна държава или виновна институция", а с "разбиране на случилото се, за да се избегне това в бъдеще".

Наскоро Пекин се опита да постави под съмнение произхода на вируса – вестник "Пийпълс дейли" заяви в публикация във Фейсбук в началото на ноември, че "всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е започнал в Ухан в централен Китай".

През май т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекъсват отношенията си със Световната здравна организация, защото тя не е успяла адекватно да реагира на коронавирусната епидемия и на практика се е превърнала в "марионетка на Китай". СЗО бе обвинена в същото и от други западни правителства, които настояха за реформи в здравната агенция на ООН.

mediapool.bg