Кламер БГ - Новини: Фасадата на руското посолство в София грейна с лика на Хитлер

Фасадата на руското посолство в София грейна с лика на Хитлер

България

|
Вт, 10 Май 2022г. 00:25ч.
Фасадата на руското посолство в София грейна с лика на Хитлер

Фасадата на руското посолство в София грейна с лика на Хитлер

Поход за свобода и мир срещу руския фашизъм изкара множество хора по улиците на София в понеделник вечерта на символичната дата 9 май, когато се отбелязват Денят на Европа и Ден на победата над фашизма.

Шествието тръгна от площад " Независимост", премина през центъра на София, паметника на Съветската армия, сградата на БНР и се отправи към руското посолство.

То протече мирно, с лозунги “Не на Рашизма" и “Не на руския фашизъм“, “Слава Україні!“, а хората носех европейския, българския и украинския флаг. В началото на протеста пред президентството протестиращи викаха за оставка за Румен Радев в знак на несъгласие срещу позицията му срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

За кратко беше блокирано движението по столичния булевард "Цар Освободител", ул. "Раковска", ул. "Граф Игнатиев" и "Драган Цанков".

Пред сградата на БНР множеството скандира “Волгин вън“ и “Волгин в Москва“ в знак на несъгласие срещу използването на обществената медия за прокремълска пропаганда от водещия.

Пред руското посолство демонстрацията премина с възгласи "Убийци" и "Фашисти" и бе строго охранявана от полиция и жандармерия под звуците на съветски военни песни. Сградата на посолството бе осветена в цветовете на украинското знаме. Светлинното шоу продължи с прожектирането на портрети на Хитлер и руския президент Владимир Путин върху фасадата на посолството, съпроводени с култовите възгласи "Иди нахуй".

В протеста се включиха

и руснаци - политически емигранти от щаба на руския опозиционен лидер Алексей Навални

"От месеци Русия се опитва да изнудва България, спирането на доставките на природен газ е откровен опит за дестабилизация на държавата ни. Путин удря нас, защото ни смята за безопасна мишена, уязвима за отровната му пропаганда, лесна плячка за империалистичните му планове. Става все по-ясно колко безумна е идеята за неутралитет във войната на Русия срещу Украйна", заявиха по-рано организаторите на демонстрацията.

Те посочват, че за руския президент Владимир Путин "всеки акт на свободна воля от наша страна е акт на агресия към него". "Сега е моментът и българското правителство, и българските граждани да се противопоставим на престъпните опити на Русия да определя политиките ни", смятат организаторите.

Датата на похода не е избрана случайно. "Проруските лобита в България ще поискат от нас да се отдадем на лицемерни празненства по случай Деня на победата на Русия над фашистка Германия. Няма да го направим, защото днес фашизмът е в Русия на Путин. Държавата-терорист, която бомбардира деца, мъчи, изнасилва, срива градове и човешки животи в Украйна и изнудва целия свят, се изгаври с милионите жертви в борбата срещу нацизма през Втората световна война. Няма място за празнуване", посочват инициаторите на демонстрацията.

Според тях е време да излезем отново по улиците и площадите и да използваме тъкмо 9 май, за да потвърдим подкрепата си за братска Украйна.

"Осъзнаваме, че ще е трудно, но няма да се поддадем на шантажите на Русия. Няма да позволим България да се превърне в руска губерния. Изискваме категорична позиция от всички партии в правителството и от президента Румен Радев в подкрепа на Украйна и на цивилизационния избор на европейска България", казват организаторите.

По думите им времето за празнуване на Деня на победата ще дойде скоро: "Но празникът ще изглежда съвсем различно. Защото Украйна ще спечели тази война и ще бъде новият победител на Европа, извоювал свободата ни от руския фашизъм".

mediapool.bg