Кламер БГ - Новини: Макрон предложи нова "европейска политическа общност"

Макрон предложи нова "европейска политическа общност"

България

|
Вт, 10 Май 2022г. 08:02ч.
Макрон предложи нова "европейска политическа общност"

Макрон предложи нова

Френският президент Еманюел Макрон предлага създаването на нова "европейска политическа общност", която да е паралелна на ЕС и според него може да обединява страни, близки до Съюаз, които не са негови членки, предаде Франс прес.

Тази нова общност "е също така, може би, и средство за връщане към стабилност и друга форма на сътрудничество със страни като Великобритания, която реши да напусне нашия Европейски съюз, но може да заеме мястото си в тази политическа общност", заяви френският държавен глава на пресконференция в Берлин.

По-рано той предложи в Страсбург създаването на тази нова общност, в която да се включи Украйна, припомня Франс прес.

Макрон добави, че вече знае кой ще бъде премиер на новото му правителство, но отказа да разкрие името. Той направи това изявление на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, в отговор на въпрос дали знае кой френски премиер ще присъства на следващото съвместно заседание на министрите на двете страни. Срещата ще се проведе в първата половина на юли, след срещите на високо равнище на Г-7 и НАТО през юни, добави френският президент.

Френският премиер Жан Кастекс ще остане на поста си до края на първия мандат на Макрон, който приключва официално в петък вечерта.

mediapool.bg