Кламер БГ - Новини: Потушени са пожарите край трите костинбродски села и до Нови Искър

Потушени са пожарите край трите костинбродски села и до Нови Искър

България

|
Пон, 23 Окт 2023г. 07:47ч.
Потушени са пожарите край трите костинбродски села и до Нови Искър

Сн. БГНЕС- архив

Пожарите край костинбродските села Понор, Безден и Василовци и този до Нови Искър са ликвидирани, съобщиха от МВР.

Към момента в района на стихията до Нови Искър има отделни места тлеещи огнища, които не представляват заплаха за ново разгаряне. Пожарът възникна в труднодостъпна местност от борова гора над кв. „Изгрев“ в Нови Искър. На място бяха изпратени пет противопожарни автомобила на столичната пожарна. В помощ на огнеборците бяха служители на местното горско стопанство, както и четири екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община.

Пожарът в землището около селата Понор, Безден и Василовци в община Костинброд се разрази вчера. По предварителни данни стихията се е разпростряла на площ от около 1 200 декара, от които 250 декара са иглолистна гора.

В ликвидиране на пожара бяха включени осем противопожарни автомобила – пет на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София и три на Министерството на отбраната. В помощ на огнеборците са се отзовали 50 доброволци, десет горски служители и 32 военнослужещи.

Вертолет Ми-17 от състава на 24-та авиационна база Крумово извърши облитане на района над пожара. Военнослужещите от Военновъздушните сили са задействани по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” със заповед на началника на отбраната.

И в двата региона има оставени дежурни екипи, за да се наблюдава ситуацията, посочиха още от вътрешното министерство.

mediapool.bg