Кламер БГ - Новини: Последно: Полша, а не Украйна ще ремонтира двигатели за нашите МиГ-ове

Последно: Полша, а не Украйна ще ремонтира двигатели за нашите МиГ-ове

България

|
Пет, 14 Юли 2023г. 16:11ч.
Последно: Полша, а не Украйна ще ремонтира двигатели за нашите МиГ-ове

МиГ 29, сн. ВВС

Полската държавна фирма “Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A“ ще ремонтира шест двигателя за изтребителите МиГ-29, на които България все още разчита, за да охранява въздушното си пространство.

Това стана, след като класираният на първо място участник в поръчката на Министерството на отбраната ведомствената компания “ТЕРЕМ“ е отказал да подпише договора.

“ТЕРЕМ“ предвиждаше поръчката да бъде изпълнена от подизпълнител – украинският "Луцки ремонтен завод "Мотор".

Впоследствие обаче се е отказал.

Полската компания бе класирана на второ място и сега ще изпълни поръчката на мястото на “ТЕРЕМ“ и украинския завод.

“Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A“ предлага обща цена от 9 552 000,00 евро (18 682 088,16 лева) без мито и ДДС за извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест броя двигатели.

Военното министерство прекрати другата поръчка - за доставка на шест ремонтирани двигатели за старите съветски изтребители MиГ-29, защото не бяха подадени оферти.

България все още разчита само на МиГ-овете, за да охранява въздушното си пространство, но поддръжката им стана изключително трудна след руската военна агресия срещу Украйна.

Усилията на МО да осигури още часове във въздуха на МиГ-овете осигуриха два двигателя от Полша. А сега МО очаква да ремонтира още шест двигателя.

За разлика от другите две държави в НАТО, които разполагат с МиГ-ове – Полша и Словакия, България отказа да помогне с тях на Украйна, тъй като са единствената опция за охрана на въздушното ѝ пространство.

В същото време се очаква първите новозакупени изтребители F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" да бъдат доставени през 2025 година, но след това ще трябва и време за усвояването им.

Така се очертава възможен луфт от няколко години, в които страната ни може да остане без изтребители, и охраната на небето ни да се поеме от НАТО.

Към момента усилията на МО и ВВС са насочени към осигуряването на варианти за поддръжката на МиГ-29.

mediapool.bg