Кламер БГ - Новини: Посланикът на Русия в ЕС: Войните в Европа рядко започват в сряда

Посланикът на Русия в ЕС: Войните в Европа рядко започват в сряда

Свят

|
Ср, 16 Фев 2022г. 13:22ч.
Посланикът на Русия в ЕС: Войните в Европа рядко започват в сряда

Владимир Чижов, архив

"Що се отнася до Русия, мога да ви уверя, че тази сряда няма да има нападение. Няма да има ескалация и през следващата седмица, нито по-следващата, нито следващия месец", каза посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю германския в. "Велт". Той допълва афористично: "Войните в Европа рядко започват в сряда".

"Когато отправяте обвинения - особено много сериозни обвинения срещу Русия - вие сте длъжни също така да представите доказателства. В противен случай това е клевета", каза Чижов.

В началото на седмица редица западни медии обявиха сряда (16 февруари) като възможна дата за начало на атаката срещу Украйна. Те се позоваха на неофициална информация от дипломатическите разговори и разузнавателна информация, че за тази дата Русия подготвя своята армия за настъпление. Русия и Украйна отхвърлиха подобна възможност, а украинският президент Володимир Зеленски обяви сряда за Ден на националното единение.

Във сряда Русия обяви, че военни части се връщат обратно в гарнизоните си след приключването на военните учения на Крим, предаде АФП.

"Подразделенията от Южния военен окръг, завършили тактическите си упражнения в базите на полуостров Крим, се завръщат с влакове в местата на постоянна дислокация", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от руските агенциии БТА.

Руската телевизия показа заснети през нощта кадри, на които се вижда композиция, превозваща танкове, която минава по моста над Керченския протокмежду Черно и Азовско море.

До 20 февруари в съседна проруска Беларус продължават съвместни военни маневри с Русия.

На този фон Украйна обвини Русия за мащабна кибератака, проведена във вторник. Засегнати е украинското министерство на отбраната и две банки. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че над 150 000 руски войници все още са струпани близо до границите на Украйна, след като съобщението на Москва за частично оттегляне беше посрещнато от Запада със скептицизъм.

"Не е изключено агресорът да е използвал тактика на малки мръсни трикове, защото агресивните му планове не се реализират в голям мащаб", каза украинският център за стратегически комуникации и информационна сигурност, който е част от министерството на културата.

Потребителите на украинската банка Privatbank съобщават за проблеми с плащанията и банково приложение, докато Oshadbank заяви, че нейните системи са започнали да обработват заявките много по-бавно.

Руската Федерална служба за сигурност не отговори веднага на искане за коментар от Ройтерс.

"Ако Русия атакува САЩ или нашите съюзници чрез асиметрични средства, като разрушителни кибератаки срещу нашите компании или критична инфраструктура, ние сме готови да отговорим", каза Байдън в телевизионно изказване от Белия дом.

Европейски дипломат каза, че хакерската атака е тревожно, защото пълната военна атака срещу Украйна вероятно ще бъде предшествана от кибератака.

"Това може да означава, че предстои физическа атака или може да означава, че Русия продължава да се забърква с Украйна", каза дипломатът, пожелал анонимност, предаде "Ройтерс"

Русия все така категорично отрича да има планове за нахлуване, въпреки масираното военнно присъствие около Украйна. Във вторник руското министерство на отбраната публикува кадри, за да демонстрира, че връща част от войските си в базата след учения, но информацията все още не е потвърдена от САЩ и страните в НАТО.

mediapool.bg