Кламер БГ - Новини: Зеленски: Все още няма руско изтегляне

Зеленски: Все още няма руско изтегляне

Свят

|
Ср, 16 Фев 2022г. 17:21ч.
Зеленски: Все още няма руско изтегляне

Президентът Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че все още няма изтегляне на руските войски от позициите им близо до границата на Русия с Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.

"Ако трябва да съм честен, ние реагираме на реалността пред нас и все още не сме видели никакво изтегляне, само слушаме за него", заяви Зеленски по време на посещение в Западна Украйна. "Мисля, че всички нормални хора очакват деескалация. Колкото до заплахата, много пъти съм казвал, че запазваме спокойствие по отношение на всякакви заплахи, защото помним, че всичко това не започна вчера. Това се случва от много години. Когато войските се оттеглят, всички ще го видят..., но засега, това е само декларация", добави той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че Русия продължава да изпраща войски към границата с Украйна. Ако наистина видим изтегляне на силите, ще го приветстваме, заяви Столтенберг. Това, че наблюдаваме движение на сили, не е доказателство за изтегляне, уточни той.

Призоваваме Русия да направи това, което заявява. Все още има възможност за удар по Украйна без предупреждение, но вярваме и че има причини за предпазлив оптимизъм, допълни генералният секретар.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че информацията, че руски военни, участвали в маневри в Крим, се изтеглят трябва да се провери, предаде Франс прес.

"Ако това се окаже вярно, несъмнено това ще бъде знак за разведряване", предпазливо коментира той през радио "Франс енфо" новината. "Но трябва все пак да го проверим", допълни той.

Същевременно британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че досега страната му не е видяла никакво доказателство, че Русия изтегля войски от позиции близо до украинската граница, предаде Ройтерс.

По-рано в сряда Русия обяви, че редица нейни военни части се връщат обратно в гарнизоните си след приключването на учения, организирани на анексирания украински полуостров Крим.

Подразделенията от Южния военен окръг, завършили тактическите си упражнения в базите на полуостров Крим, се завръщат с влакове в местата на постоянна дислокация, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от руските агенции.

Руската телевизия показа заснети през нощта кадри, на които се вижда безкрайна композиция, превозваща танкове, която минава по моста над Керченския проток, в чието построяване Русия вложи огромни средства. Мостът свързва Крим с територията на федерацията.

Вчера Москва обяви "частично" изтегляне на войските си, разположени от седмици край границите на Украйна. Русия не е уточнила мащабите и графика на това изтегляне.

Според Запада край границите на Украйна са разположени над 100 000 руски военни с тежка бойна техника, припомня Франс прес.

А вчера американският президент Джо Байдън заяви, че на границата все още има струпани над 150 000 руски военни, допълва Ройтерс.

Същевременно до 20 февруари в съседна проруска Беларус продължават съвместни военни маневри с Русия.

Руско нападение срещу Украйна остава напълно възможно, но трябва "да се дадат всички шансове на дипломацията", заяви снощи Джо Байдън. Изтеглянето на руските войници от украинската граница, за което спомена Москва, би било положителна стъпка, но "на този етап не сме удостоверили", че то наистина е започнало, добави той.

mediapool.bg