Кламер БГ - Новини: Поръчката за нови машини за гласуване се очаква в понеделник

Поръчката за нови машини за гласуване се очаква в понеделник

България

|
Нед, 20 Юни 2021г. 12:31ч.
Поръчката за нови машини за гласуване се очаква в понеделник

Росица Матева, сн. БГНЕС

В понеделник ще може да бъде обявена обществената поръчка за доставка на допълните машини за гласуване като при закупуване директно от производителя цената ще е по-ниска, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БНР в неделя.

Предишната поръчка на ЦИК за 1500 допълнителни машини бе за 6.5 млн. лв., включващи и логистика, и софтуер. Доставчикът на предишните - "Сиела Норма", поиска 14-15 млн. лв. заради кратките срокове, което доведе до прекратяване на преговорите. След разговори директно с производителя "Смартматик" стана ясно, че тя може да ги осигури.

До казуса се стигна, след като последният парламент в краткото си съществуване реши в секциите с над 300 избиратели да се гласува само с машини.

"Все още не е определено в кои секции ще има повече от една машина. Секциите с машинно гласуване ще са 9401. Предстои да се определят секциите в чужбина, в които ще се гласува машинно", коментира Матева сега..

По думите й големият брой избирателни секции в чужбина вероятно ще даде възможност в съставите им да има и представители на българските общности. "Вече имаме предложения за членове на секциите зад граница", каза говорителят на ЦИК.

mediapool.bg