Кламер БГ - Новини: Португалия реорганизира имиграционните си служби и граничния контрол

Португалия реорганизира имиграционните си служби и граничния контрол

Европа

|
Нед, 29 Окт 2023г. 15:33ч.
Португалия реорганизира имиграционните си служби и граничния контрол

Снимката е илюстративна, ЕПА/БГНЕС

Португалия има от днес нова имиграционна служба, една от задачите на която ще е да ускори обработката на хилядите, според правителството, постъпващи молби, предаде Франс прес. Френската осведомителна агенция допълва, че създаването на новата служба е част от реорганизацията на услугите за прием на чужденци и за граничен контрол.

Агенцията за интеграция, миграция и убежище (АИМУ) заменя Службата за чужденците и границите, която отговаряше за граничния контрол и издаването на разрешения за пребиваване. В рамките на тази реформа отговорностите на Службата са прехвърлени на няколко други органи.

Граничният контрол ще се извършва от полицията за обществена сигурност и жандармерията, а съдебната полиция ще отговаря за разследването на незаконната имиграция и трафика на хора, съобщи БТА.

АИМУ, чието седалище ще бъде в Лисабон, ще отговаря за административните въпроси, свързани с узаконяването на статута и интеграцията на чужденците.

Целта е "да се намали бюрокрацията и да се осигури по-добро обслужване на имигрантите, избрали да живеят в Португалия", заяви пред вестник "Публико" социалистката Ана Катарина Мендес. Тя е министър по парламентарните въпроси, а нейното министерство ще контролира новия орган.

Според "Публико" АИМУ, която се очаква да разполага с повече служители и повече пунктове за прием на имигранти, разчита на модернизиране на системата за обработка на молби за пребиваване, за да може да се справи с над 300 000 вче подадени молби.

Португалия трябва "да остане еталон за хуманно отношение и зачитане на човешкото достойнство при приемането на мигранти и бежанци", подчерта Катарина Мендес, допълвайки, че до края на годината "приоритет ще бъде събирането на разделени семейства".

Службата за чужденците и границите към министерството на вътрешните работи функционираше от 1986 г. Репутацията й обаче пострада след смъртта на украинец през март 2020 г. във временен приемен център на летището в Лисабон. Във връзка с този случай бяха осъдени трима нейни инспектори.

mediapool.bg