Кламер БГ - Новини: Фалшификати на хитовите лекарства за отслабване бяха засечени и в Белгия

Фалшификати на хитовите лекарства за отслабване бяха засечени и в Белгия

Европа

|
Вт, 31 Окт 2023г. 13:14ч.
Фалшификати на хитовите лекарства за отслабване бяха засечени и в Белгия

Фалшификати на хитовите лекарства за отслабване бяха засечени и в Белгия

Белгийският лекарствен регулатор съобщи, че е засякъл фалшиви лекарства за отслабване, като писалките са съдържали инсулин вместо оригиналната активна съставка семаглутид, съобщи Ройтерс.

Федералната агенция за лекарствата и здравните продукти на Белгия съобщи, че тази година е задържала девет изпратени по пощата пакета с лекарства от класа на GLP-1 агонистите, който включва хитовите лекарства на датската компания Novo Nordisk Wegovy – за отслабване и Ozempic – за диабет.

Два от тези пакети са съдържали лекарства, които не са произведени от Novo Nordisk или друг производител на този клас лекарства. Лабораторен анализ е потвърдил, че единият пакет съдържа инсулин, който се използва за лечение на диабет и може да причини сериозни здравословни проблеми като хипогликемия и гърчове, когато не се прилага правилно.

През миналата седмица няколко души бяха хоспитализирани в Австрия след използване на предполагаеми фалшиви версии на Ozempic. Здравните власти съобщиха, че пациентите са претърпели странични ефекти, които показват, че продуктът съдържа инсулин вместо семаглутид, но не казаха дали това е потвърдено чрез тестове.

Нарастващото търсене на Ozempic и други лекарства, които могат да се използват за отслабване, доведе до недостиг на тези лекарства и вълна от фалшификати.

Министърът на здравеопазването на Белгия каза миналата седмица, че страната иска временно да забрани употребата на Ozempic като средство за отслабване за няколко седмици или месеца, за да се справи с недостига на лекарството, което е одобрено за лечение на диабет тип 2.

mediapool.bg