Кламер БГ - Новини: Порой наводни Истанбул, хора пострадаха

Порой наводни Истанбул, хора пострадаха

Балкани

|
Пет, 28 Юли 2017г. 09:56ч.
Порой наводни Истанбул, хора пострадаха

Порой и градушка нанесоха големи щети по инфраструктурата в Истанбул, пострадали са и хора, предадоха агенциите.

Поройният дъжд се е изсипал в турския мегаполис в четвъртък вечерта и за около 20 минути е наводнил улици, магазини и приземните етажи на сградите. Падналата градушка е повредила

покриви, има изпочупени прозорци, възникнали са и пожари.

Движението в европейската част на Истанбул е било временно блокирано, а на летище "Ататюрк" полетите са били отклонявани.

Един строителен кран е паднал върху покрива на гарата "Хайдарпаша" на азиатския бряг на мегаполиса и е наранил човек, който е настанен в болница. От падането на крана е избухнал пожар, който е бил потушен бързо.

Пострадало е и арменското гробище, намиращо се в квартала "Пангалтъ", община Шишли. От бурята се е съборила една от стените на гробищния парк. Двама души са ранени.

От центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община съобщиха, че за 20 минути са паднали 40 литра дъжд на квадратен метър. По време на пороя са били регистрирани 372 светкавици и гръмотевици.

Мълния е поразила дървен склад в квартала "Кяътхане", където е избухнал пожар, който е бил овладян.

Екипи на центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община участваха в спасителните дейности. В отстраняване на щетите от пороя са се включили 6388 души с 1194 коли и 417 моторни помпи.

В петък движението по улиците в Истанбул вече е възстановено.

Това е вторият голям порой, който порази турския мегаполис за последните десет дни. На 18 юли пороен дъжд причини наводнения и материални щети.

Пороен дъжд, придружен с градушка и гръмотевици, се изсипа в района около ГКПП-Капъкуле. От одринската метеорологична служба съобщиха,че на Капъкуле е валяла градушка с големина на орех.

mediapool.bg