Кламер БГ - Новини: Германският външен министър: Турция с Ердоган няма място в ЕС

Германският външен министър: Турция с Ердоган няма място в ЕС

Балкани

|
Пет, 25 Авг 2017г. 10:10ч.
Германският външен министър: Турция с Ердоган няма място в ЕС

Турция няма как да стане член на ЕС, докато е управлявана от президента Реджеп Ердоган. Това заяви германският вицеканцлер и външен министър Зигмар Габриел в интервю за в."Билд", предаде БТА.

"Ясно е, че в това състояние Турция никога няма да стане член на ЕС. Това е така не защото не я искаме, а защото турското правителство и Ердоган бързо се отдалечават от всичко, за което се застъпва Европа", казва Габриел.

По-рано и австрийският външен министър Себастиян Курц заяви, че със сегашното ръководство на Турция, присъединяването й към ЕС не е възможно и към 2023 г.

През последната седмица напрежението между Зигмар Габриел и Ердоган се покачи и двамата си размениха остри обвинения. Скандалът беше провокиран от Ердоган, който призова турците в Германия да не гласуват за нито една от големите партии на изборите за Бундестага на 24 септември.

Габриел, доскорошен лидер на социалдемократите, втората политическа сила в Германия, определи думите на турския президент като безпрецедентно посегателство върху сувернитета на страната.

В отговор Ердоган попита "Кой си ти, за да говориш на турския президент?" и заяви, че вицеканцлерът трябва да си "знае мястото" и да се обръща към външния министър на Турция.

Берлин и Анкара си разменят критики в последните години. Основното германско притеснение е, че управлението на Реджеп Ердоган в южната ни съседка все повече се отдалечава от демокрацията.

"Турция, която ограничава свободата на словото, хвърля невинни хора в затвора и потиска опозицията, не може да стане част от ЕС", заяви Габриел.

Той съобщи, че съпругата му е получавала обиди и заплахи от привърженици на Ердоган.

Турският президент е наясно с липсата на европейска перспектива за страната му, но сам трябва да прекрати преговорите за членство, смята Габриел.

"Ние нямаме проблем с Турция, нямаме проблем с турците, а имаме проблем със сегашното правителство и провежданата от президента политика", каза още Габриел.

mediapool.bg