Кламер БГ - Новини: Порицаният словенски институт: Шпионският скандал е фарс, а корупцията - норма

Порицаният словенски институт: Шпионският скандал е фарс, а корупцията - норма

България

|
Пет, 02 Апр 2021г. 17:02ч.
Порицаният словенски институт: Шпионският скандал е фарс, а корупцията - норма

България е държава с многобройни проблеми, част от които са масовата корупция, руското влияние, олигархията и ненадеждното поведение в НАТО и ЕС. Това са част от твърденията в нов анализ на словенския Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания (ИФИМЕС) по повод предстоящите избори у нас.

Институтът стана причина за последния скандал между София и Скопие, след като определи България като "грозното лице на ЕС" заради блокадата по пътя на Северна Македония към Европейския съюз. България протестира официално по повод информациите, че институтът е свързан със съветници на македонския премиер Зоран Заев, като повдигна въпроса и пред словенските власти. Според български дипломати институтът е част от имиджовата кампания на Скопие срещу България.

В новия си анализ за България институтът рисува тъжна и мрачна картина в България.

На ръба на бедността

"Република България е държава с многобройни проблеми. В тази най-слабо развита държава в ЕС гражданите живеят на ръба на бедността. Икономиката е неефективна, финансовите ресурси са ограничени и вече на изчерпване", се посочва в доклада.

Олигархия

Според авторите му в България има олигархия от около 3000 души, и сега тече борба между клановете за разпределение на ограничени финансови ресурси и преразпределение на власт, собственост и договори.

Корупцията е социална норма

"Бизнесът и финансовият капитал в страната се контролират от няколко свръхбогати магнати. Всъщност повечето публични търгове и ресурси от фондове на ЕС преминават през тях".

"Престъпността и корупцията са вездесъщи и са се станали преобладаваща "социална технология" в управлението на публичните средства, както и във всички публични сфери. Самите закони създават условия за корупционни практики и корупцията е социална норма".

България в ръцете на Русия

Според анализа България се опитва да намери нов баланс между задълженията си към НАТО и традиционните емоционални връзки и симпатии към Русия. В доклада се посочва ролята на България в "Балкански поток".

Освен това според авторите Русия използва България за въздействие в ЕС и НАТО, за да раздели двете организации по отношение на санкциите и политиката на сигурност.

"Ето защо България е подходяща площадка за "тайни дейности и операции", което се потвърждава от факта, че един от основните постове на руската разузнавателна служба в региона се намира в София".

Според авторите на доклада Бойко Борисов играе с руснаците, а Русия има интерес да има хора в институциите на ЕС и НАТО.

Шпионският скандал като фарс

Според института неотдавнашното изгонване на руски агенти е един вид фарс, тъй като руснаците държат под контрол сигурността и разузнаването у нас.

За Борисов обаче е важно да се покаже в очите на Запада като истински борец срещу Русия и руските интереси.

Диктатура на "мълчаливото мнозинство"

Според авторите на доклада сегашното българско правителство е хибрид между "орбанизъм" и "тръмпизъм", подправен с мафия. Бойко Борисов се опитва да играе на "руска рулетка" с всички и така се е превърнал в ненадежден партньор, на когото вече никой не вярва.

В доклада се коментира, че Борисов не посещава парламента и е установена диктатура на "мълчаливото мнозинство". Репортерите са се превърнали в противник, като режимът залага на монолог. Коментирани са и проблемите със стандартите на либералната демокрация.

Коалиция ГЕРБ-ДПС и ВМРО – политическо самоубийство

В доклада се посочва, че ДПС ще бъде важно при създаването на новото правителство. Партията вече е провела "хигиенни дейности", за да се подготви за коалиция с ГЕРБ.

Отстраняването на магната Делян Пеевски от листата за парламента и продажбата на медийния му бизнес изглежда е част от опитите на ДПС да се стане подходящ публичен коалиционен партньор на ГЕРБ. В същото време се коментира, че евентуална коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО, би била политическо самоубийство.

Като италиански фашисти

Отново се засяга темата за Северна Македония. Според авторите на доклада българите опитват да се представят като "по-висша нация" особено по отношение на македонците.

Анализатори, цитирани в доклада, смятат, че политическата реторика на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева (ГЕРБ) и противоречивия лидер на ВМРО-БНД и министър на отбраната Красимир Каракачанов, насочена към отрицание на идентичността и езика на македонците, напомня на реториката на италианските фашисти по отношение на словенците, в които те отричат идентичността на словенците и словенския език в началото на XX век.

"В България патриотизмът е тясно свързан с кризата на идентичността", се посочва в доклада.

Според анализатори, ако организираните атаки срещу Северна Македония не спрат, ЕС и САЩ ще намерят политическа опция за бъдещето на България. САЩ няма да позволят на България да изнудва никого, и по-специално Северна Македония, която стана 30-ия член на НАТО благодарение на подкрепата на Съединените Щати.

mediapool.bg