Кламер БГ - Новини: Понижен е прокурорът, съгласил се да пуснат от ареста обвиняемия за обезобразяването на Дебора

Понижен е прокурорът, съгласил се да пуснат от ареста обвиняемия за обезобразяването на Дебора

България

|
Вт, 15 Авг 2023г. 10:54ч.
Понижен е прокурорът, съгласил се да пуснат от ареста обвиняемия за обезобразяването на Дебора

Понижен е прокурорът, съгласил се да пуснат от ареста обвиняемия за обезобразяването на Дебора

Прокурорската колегия на ВСС прие оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев и го преназначи като редови прокурор.

Видев се раздели с поста си след като се разбра, че заподозреният за обезобразяване на 18-годишното момиче Георги Георгиев първоначално е бил освободен от ареста. От протокола става ясно, че Видев не е поискал постоянен арест с мотива, че експертизата по делото сочела лека, а не средна телесна повреда.

Случаят с нарязаната с макетен нож Дебора предизивка протести в дестки градове. След силния обществен натиск прокуратурата форсира делото. Обвиняемият Георгиев, който дотогава бе на свобода, беше набързо арестуван, но по друго производство – за заплаха срещу момичето. И към момента той е задържан.

Бившият апелативен прокурор на Варна е остранен от длъжност

Във вторник Прокурорската колегия на ВСС реши и да отстрани временно от длъжност прокурор Владимир Чавдаров, който е с повдигнати обвинения за незаконно държане на боеприпаси.

Чавдаров е отстранен за срок от четири месеца. Той не се яви на заседанието, а неговият защитник адв. Рангелов бе изслушан при закрити врата.

Прокурорската колегия остави без разглеждане искането Чавдаров да бъде отстранен и като апелативен прокурор на Варна, защото той не заема тази длъжност от 11 август, съгласно решение на Прокурорската колегия на ВСС от 19 юли. За периода, в който е отстранен от длъжност, Чавдаров ще получава възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

През юли първоначално се появи неофициална информация, че той е проверяван заради сигнали за корупция. Тези данни идват от сигнал до КПКОПНИ, подаден от човек на длъжност във варненската община с инициали И.П., които съвпадат с името и фамилията на кмета Иван Портних.

Впоследствие обаче бе съобщено, че в имот на прокурора са открити 321 патрона. Според разследващите те са държани без разрешително. В служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева.

mediapool.bg