Кламер БГ - Новини: Шести депутат напуска ИТН: "Срам ме е, че гласувах с ДПС и ГЕРБ"

Шести депутат напуска ИТН: "Срам ме е, че гласувах с ДПС и ГЕРБ"

България

|
Пет, 17 Юни 2022г. 11:33ч.
Шести депутат напуска ИТН: "Срам ме е, че гласувах с ДПС и ГЕРБ"

Кирил Симеонов, стопкадър Дневник

Шести депутат от ИТН показа, че повече няма да следва политика на парламентарната група на партията. Кирил Симеонов от Варна направи емоционално изказване от парламентарната трибуна, признавайки, че го е било срам, че е гласувал заедно с ГЕРБ и ДПС при отстраняването на Никола Минчев.

"В политиката влязох, без да имам родители партийци, без някой да ме подкрепя, без бизнесмени зад мен. Когато се видях със Слави Трифонов, той ме попита "За какво си тук, за какво се бориш?". Аз му казах - "Тук съм, за да се борим срещу системата, срещу статуквото". Вчера гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо“, каза той

Изказването му беше бурно аплодирано със ставане на крака от депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

"Хората, които ме познават във Варна, знаят, че години наред открито съм опонирал на управлението на ГЕРБ, аз съм създател на платформата "Спаси Варна", която няма нищо общо със "Спаси София". Аз не съм ГЕРБ, аз не съм ДПС и когато се прибера довечера, аз трябва да мога да погледна семейството и децата си в очите", каза Симеонов.

"Това беше много силна и емоционална проява на парламентаризма. Г-н Симеонов има и моите адмирации за куража да излезе да каже това тук", отвърна му председателстващият заседанието Мирослав Иванов.

В интервю за "Капитал" премиерът Кирил Петков прогнозира, че най-много 15 депутати от ИТН не са убедени, че "трябва да следват Слави и Тошко". Той казва, че при подкрепа за правителството от такива депутати би се чувствал по-комфортно.

Петков посочва, че на депутатите от ИТН, които сега подкрепят правителството, би предложил места в бъдещи листи на "Продължаваме промяната", но не като търговия. В отговор на въпрос, дали има доказателства за участието на "Има такъв народ" в корупционни практики, Петков отговаря: "Имам безспорни доказателства, че единият ни коалиционен партньор се надява да структурира плащането през МРРБ да бъде такова, че корупцията да е възможна".

Има и още

Поне още петима депутати са готови да напуснат групата на "Има такъв народ", но не са се разкрили при вота срещу председателя на парламента Никола Минчев, за да не ги смачкат. Това казва Светлин Стоянов, който е един от петимата народни представители, напуснали групата на ИТН

"Поне 5-има са готови. Аз съм сигурен, че всички са готови - без Тошко, Балабанов и Ива, в краен случай. Но другите са склонни", казва Стоянов в интервю за "24 часа". Той прогнозира, че при вота на недоверие срещу правителство "ще има разум в тези депутати".

"Силно и искрено се надявам", казва той.

Стоянов разкрива мотивацията си да напусне ИТН в този момент:

"Ще си отрежа и двете ръце, но с ГЕРБ и ДПС аз няма да гласувам".

Въпреки това Стоянов допуска правителството все пак да падне. Дори и да падне, той казва, че групата на ИТН надали ще запази сегашния си вид в следващите седмица - две, което дава шанс за съставяне на ново правителството с мандат на "Продължаваме промяната".

Депутатът разказва и част от ситуацията с кадруването в регионалното министерство, което се оглавява от министъра на ИТН Гроздан Караджов.

На заседание на парламентата група депутатката от ИТН Виктория Василева е стояла до Гроздан Караджов, докато са обсъждали кандидатури за шефове на ВиК дружествата.

"На същото заседание Виктория стои до него и Гроздан се обръща към нея: "Използвам случая, Вики, да ти кажа, че и твоят човек, който ти ми даде от София - област, и той не става". А тя му отговаря: "Гроздане, той не е мой човек, тази кандидатура ми я дадоха структурите на партията, те го излъчиха. Прочетох биографията му - има 20 г. стаж във ВиК. Ако той не става, кой?". Гроздан се сконфузи, защото говореше на ангро. И какво се оказва - и 60 години стаж във ВиК, и 60 дипломи на инженер да имаш, няма как да смениш хората от ГЕРБ", разказва Сотянов..

mediapool.bg