Кламер БГ - Новини: Помпейо обсъди с Макрон "много агресивните" действия на Турция

Помпейо обсъди с Макрон "много агресивните" действия на Турция

Свят

|
Вт, 17 Ноем 2020г. 12:09ч.
Помпейо обсъди с Макрон "много агресивните" действия на Турция

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че вчера е обсъдил с френския президент Еманюел Макрон в Париж "много агресивните" действия на Турция и необходимостта да бъде убеден турския президент Реджеп Тайип Ердоган да промени поведението си, предаде Франс прес.

Помпейо беше приет от Макрон в Елисейския дворец в деликатен политически контекст, защото Франция вече приветства победата на Джо Байдън в надпреварата за Белия Дом, докато Доналд Тръмп, подкрепян от Помпейо, все още не е признал поражението си, отбелязва агенцията. От Франция държавният секретар на САЩ отпътува за Истанбул, където ще се срещне с вселенския патриарх Вартоломей, но не и с турски официални представители.

"Президентът Макрон и аз прекарахме много време в обсъждане на неотдавнашните действия на Турция и се съгласихме, че те бяха много агресивни", заяви Помпейо в интервю за френския в. "Фигаро". Той посочи "подкрепата" на Турция "за Азербайджан" и "факта, че тя е вкарала сирийски сили в региона". "Ние обсъдихме и действията й в Либия, където те също вкараха сили на трети страни, както и действията й в източното Средиземноморие, и мога да продължа още този списък", посочи държавният секретар на САЩ.

"Американската позиция е, че интернационализацията на тези конфликти е вредна /.../ и призовахме съответните страни да прекратят намесата си в Либия, било то руснаци, турци или други", добави Помпейо. Той отбеляза, че Вашингтон е разтревожен от нарасналото използване на турските военни способности в Азербайджан. Според Помпейо, "Европа и САЩ трябва да работят заедно, за да убедят Ердоган, че подобни действия не са в интерес на народа му".

mediapool.bg