Кламер БГ - Новини: Джо Байдън може да преразгледа плановете за изтегляне на войски от Германия

Джо Байдън може да преразгледа плановете за изтегляне на войски от Германия

Свят

|
Вт, 17 Ноем 2020г. 17:52ч.
Джо Байдън може да преразгледа плановете за изтегляне на войски от Германия

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън може да ревизира обявените през лятото от президента Доналд Тръмп планове за значително съкращаване на американското военно присъствие в Германия, заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.

"По време на предизборната кампания чухме от демократите, че искат да проучат тези планове много щателно. Най-малкото има шанс тези планове да бъдат променени. Предстои да видим дали това означава решението да бъде изцяло отменено или само коригирано в някои части", каза министърката.

Европа няма да може да се грижи за сигурността си без помощта на САЩ и НАТО през следващите десетилетия, отбеляза Крамп-Каренбауер, отхвърляйки идеята на френския президент Еманюел Макрон за европейска стратегическа самостоятелност.

"Идеята за стратегическа автономия на Европа отива твърде далеч, ако храни илюзията, че можем да гарантираме сигурността, стабилността и благополучието на Европа без НАТО и САЩ", заяви тя.

"На Европа ще са нужни десетилетия да изгради конвенционална и ядрена военна мощ, която да компенсира сегашният принос на САЩ и НАТО за сигурността на блока", добави министърката.

Всякакви решения за изтегляне на войските от Афганистан трябва да се основават на обстоятелствата на място. Мирните преговори, които са в ход в Афганистан, още не са донесли желаните от всички нас резултати, отбеляза тя на фона на известна несигурност за бъдещата роля на Вашингтон в Афганистан в периода на предаването на властта в САЩ след изборите.

"Всички ние в НАТО се договорихме, заедно със САЩ, че каквото и да било съкращаване на войските или пълно изтегляне трябва да се базира на условия, надеждно дефинирани в мирно споразумение", подчерта Крамп-Каренбауер.

mediapool.bg