Кламер БГ - Новини: САЩ ще съкратят военните си контингенти в Афганистан и Ирак до 2500 души

САЩ ще съкратят военните си контингенти в Афганистан и Ирак до 2500 души

Свят

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 11:35ч.
САЩ ще съкратят военните си контингенти в Афганистан и Ирак до 2500 души

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър съобщи, че Вашингтон възнамерява до средата на януари да намали военните си контингенти в Ирак и Афганистан. По думите му с това решение се изпълнява обещанието на президента Доналд Тръмп войските да се приберат у дома дори и въпреки предупрежденията на републиканци и съюзници на САЩ да не се прибързва с изтеглянето, предаде Асошиейтед прес.

Новият план ще ускори в последните дни от управлението на Тръмп извеждане на сили от състава на контингентите в Ирак и Афганистан, въпреки изтъкваните от висши военни представители доводи това да бъде правено по-бавно и по-методично. Президентът на САЩ отказа да признае победата на изборите на Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, само пет дни след датата 15 януари, когато е предвидено да приключат планираните изтегляния на войските.

Милър, който отказа да отговори на въпросите на репортерите, каза, че съгласно плана, числеността на войските в Афганистан ще бъде намалена от сегашните над 4500 души на 2500, а на тези в Ирак от около 3000 сега също на 2500. Министърът добави, че САЩ са готови да реагират, ако обстановката в двете страни се влоши.

"Ако силите на терора, нестабилността, разделението и омразата започнат целенасочена кампания за осуетяване на нашите усилия, ние сме готови да използваме нужните способности, за да им попречим", каза той в около осемминутно изявление пред репортери в залата за брифинги на Пентагона.

Чрез плана за изтеглянето обаче няма да бъде изпълнено често повтаряното от Тръмп обещание да сложи край на дългите войни на Америка, отбелязва Асошиейтед прес. Той влиза в противоречие и с указанията на президента изтеглянията на войските да стават въз основа на фактическата обстановка на терена, а не на дати от календара.

Високопоставени фигури от сферата на отбраната неведнъж са казвали за Афганистан в частност, че талибаните все още не са изпълнили изискванията да намалят насилствените нападения срещу афганистанските правителствени сили. Американските сили са в Афганистан, откакто нахлуха там през октомври 2001 г.

Решението беше посрещнато хладно от някои лидери на републиканците на Капитолия, а също и с нетипично откровена критика от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че президентът спазва обещанието си към американския народ да изведе войските на САЩ от зоните на военни конфликти. "Президентът се надява до май всички те да се приберат живи и здрави", каза пред репортери в Белия дом О'Брайън малко след като Милър съобщи новината в Пентагона.

"Искам още веднъж да заявя, че тази политика не е нова", посочи съветникът. "Това е политиката на президента, откакто той е встъпил в длъжност".

Байдън засега предпочита да не коментира решението на Тръмп да съкрати военното присъствие на САЩ в Афганистан и Ирак, съобщи Си Ен Ен, като се позова на екипа на Байдън по прехода във властта.

Снощи иракската столица беше разтърсена от ракетен обстрел. Четири ракети паднаха в строго охраняваната така наречена Зелена зона, съобщи иракската армия, цитирана от Асошиейтед прес. Загинало е дете, а най-малко пет души са ранени. Това е знак за край на неофициалното примирие, обявено от подкрепяните от Иран милиции през откомври, отбелязва Асошиейтед прес.

Според източници от иракските сили за сигурност една от ракетите е паднала близо до сградата на иракската Национална служба за сигурност, само на 600 м от американското посолство.

Засега никой не е поел отговорност.

mediapool.bg