Кламер БГ - Новини: Полша, Чехия и Австрия върнаха граничните проверка със Словакия

Полша, Чехия и Австрия върнаха граничните проверка със Словакия

Европа

|
Ср, 04 Окт 2023г. 07:34ч.
Полша, Чехия и Австрия върнаха граничните проверка със Словакия

Полша, Чехия и Австрия върнаха граничните проверка със Словакия

Чехия и Полша предприеха координирани действия по временно въвеждане на проверки по границите си със Словакия с цел ограничаване на незаконната миграция и дейността на трафикантите, което накара Австрия веднага да последва примера им.

Връщането на граничния контрол се въвежда за срок от 10 дни и очаквано предизвика раздразнението на Братислава.

Справянето с незаконната миграция беше ключов въпрос не само на изборите в Словакия миналия уикенд, които бяха спечелени с малка преднина от бившия премиер популист Фицо, но и на изборите в Полша, които предстоят в средата на този месец.

"Това е мярка, необходима за ефективната борба с групите трафиканти и нелегалната миграция", заяви във вторник чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан платформата X, която преди беше Twitter.

Според Чехия случайните проверки, основани н анализ на риска,

провеждани по цялата граница, ще ограничат въздействието върху незаконния трафик на мигранти.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви, че Виена също ще въведе проверки по границата си със Словакия, продължавайки политиката на съвпадение с чешкия контрол, за да се предпази от преливане към своята граница.

Словашкото правителство заяви, че ще реагира на чешките и полските мерки в сряда, като словашкият служебен министър-председател Лудовит Одор заяви, че въпросът се нуждае от европейско решение.

Словакия се сблъсква с нарастващия брой незаконни мигранти, които преминават границата, докато се насочват към Германия и Западна Европа. Мигрантите, предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, идват предимно по т.нар. балкански маршрут, през Унгария от Сърбия.

Политическата употреба на въпроса с борбата с незаконната миграция е основна пречка пред приемането на България и Румъния в Шенген. България е блокирана от Нидерландия, където предстоят избори в края на октомври, както и в Австрия, която ще проведе избори през следващата година. Румъния е блокирана само от Австрия.

mediapool.bg