Кламер БГ - Новини: "Политико": ЕС може да обяви през декември отваряне на преговорите за приемане на Украйна

"Политико": ЕС може да обяви през декември отваряне на преговорите за приемане на Украйна

Европа

|
Ср, 04 Окт 2023г. 13:07ч.
"Политико": ЕС може да обяви през декември отваряне на преговорите за приемане на Украйна

Володимир Зеленски получава от Урсула фон дер Лайен поканата за членство

ЕС се подготвя да отвори преговорите с Украйна за нейното бъдещо приемане в блока с официално обявление, което се очаква да бъде направено още през декември, пише сп. "Политико", като се позовава на дипломати от ЕС, говорили при условие за анонимност.

Украйна е в сърцето на големи нови усилия за разширяване на ЕС до 35 държави. Страните членки от блока предоставиха на Киев статут на кандидат за членство в ЕС през юни миналата година и Европейската комисия ще направи изявление, което ще направи "много трудно за страните членки да не кажат нека отворим преговорите" с Украйна, заявил дипломат от ЕС.

"Политическият натиск просто ще бъде толкова силен, че нито една индивидуална страна членка няма да може да му устои. Работим с предположението, че наистина до декември Европейският съвет ще реши да отвори преговорите", добавил той.

Всяко решение за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към ЕС обаче идва с политически и правни проблеми, отбелязва "Политико". За да започне преговори, Украйна трябва да изпълни седем условия, поставени от Комисията, включително съдебни реформи и ограничаване на корупцията. Само две от седемте условия са били изпълнени, заяви през август украинското правителство.

Макар че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до срещата на върха на европейските държавни и правителствени ръководители в средата на декември, лидерите ще направят политическо изявление, с което ще дадат разрешение за започване на преговорите, дори ако правната рамка за преговорите все още не е завършена.

"Целта е през декември да се постигне политическо съгласие за началото на преговорите", е посочил втори дипломат, добавяйки, че правното решение за приемането на Украйна може да бъде взето до началото на 2024 година.

В отговор на запитване докъде е стигнала Украйна в изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС е заявил, че напредъкът е окуражаващ и само една област, свързана с малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в свое интервю пред германския в. "Шпигел", че Украйна би могла да се присъедини към ЕС през 2030 г., ако бъдат изпълнени всички необходими условия, предаде Укринформ.

"Украйна може да стане член на ЕС през 2030 г., ако и двете страни си напишат домашното", заяви Мишел в отговор на запитване дали е имал предвид и Украйна в своя призив към ЕС блокът да се подготви да приеме нови членове до 2030 година. По думите му Украйна и другите страни кандидатки трябва да осъществят реформи, да се борят с корупцията и да изпълнят законовите изисквания.

mediapool.bg