Кламер БГ - Новини: Половината световно население ще е с наднормено тегло до 2035 г.

Половината световно население ще е с наднормено тегло до 2035 г.

Свят

|
Четв, 02 Март 2023г. 17:50ч.
Половината световно население ще е с наднормено тегло до 2035 г.

Половината световно население ще е с наднормено тегло до 2035 г.

Повече от половината от световното население ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2035 г., ако няма съществени действия срещу този проблем, сочи нов доклад.

Атласът на Световната федерация по затлъстяването за 2023 г. прогнозира, че 51% от света, или повече от 4 милиарда души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло през следващите 12 години, съобщава Ройтерс.

Степента на затлъстяване нараства особено бързо сред децата и в страните с по-ниски доходи, констатира докладът.

Луиз Баур, президент на Световната федерация по затлъстяването, коментира, че политиците трябва да действат сега, за да предотвратят влошаване на ситуацията.

"Особено тревожно е да се види, че процентът на затлъстяването нараства най-бързо сред децата и юношите", каза тя.

Докладът установява, че детското затлъстяване може да се удвои спрямо нивата от 2020 г. до 208 милиона момчета и 175 милиона момичета до 2035 г.

Обществото ще плати висока цена за това в резултат на здравословните проблеми, свързани с наднорменото тегло: повече от 4 трилиона долара годишно до 2035 г., или 3% от световния БВП.

Въпреки това, авторите на доклада посочват, че не обвиняват отделни хора, а призовават да се съсредоточат усилията върху социалните, екологичните и биологичните фактори, свързани с проблема.

За своите оценки докладът използва индекса на телесна маса (ИТМ): теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат. В съответствие с насоките на Световната здравна организация ИТМ резултат над 25 означава наднормено тегло, а над 30 е затлъстяване.

През 2020 г. 2.6 милиарда души попадат в тези категории или 38% от населението на света.

Докладът също така установява, че почти всички страни, за които се очаква най-голямо увеличение на затлъстяването през следващите години, са страни с ниски или средни доходи в Азия и Африка.

Данните ще бъдат представени на политиците от страните в ООН следващата седмица.

mediapool.bg