Кламер БГ - Новини: Аржентина поиска от Великобритания нови преговори за Фолклендските острови

Аржентина поиска от Великобритания нови преговори за Фолклендските острови

Свят

|
Пет, 03 Март 2023г. 19:25ч.
Аржентина поиска от Великобритания нови преговори за Фолклендските острови

Аржентина поиска от Великобритания нови преговори за Фолклендските острови

Аржентинското правителство поиска от Великобритания подновяване на преговорите за суверенитета на Фолклендските острови, съобщи Ройтерс.

Буенос Айрес отдавна претендира за островите, които са британска територия. Те са разположени в Южния Атлантически океан на около 600 километра от континенталната част на Аржентина и през 1982 г. станаха повод за военен конфликт с Великобритания.

Аржентинският външен министър Сантяго Каферо "формулира предложение за подновяване на преговорите за суверенитета на Фолклендските острови" в разговор с британския си колега Джеймс Клевърли по време на срещата на върха на Г-20 в Индия, се казва в изявление на аржентинското министерство на външните работи.

Освен това правителството в Буенос Айрес е поканило Великобритания на "среща за уреждане" на дебата в ООН.

Британският външен министър написа в "Туитър": "Фолклендските острови са британски острови. Населението им има правото само да определи бъдещето си. То реши островите да останат в самоуправляващата се британска територия".

През 2013 г. се състоя референдум, на който 99,8% от гласувалите пожелаха да Фолклендските острови да останат владение на Великобритания, припомня БТА.

mediapool.bg