Кламер БГ - Новини: Обгазен протест и пострадали полицаи пред МРРБ

Обгазен протест и пострадали полицаи пред МРРБ

България

|
Пон, 27 Ян 2020г. 14:32ч.
Обгазен протест и пострадали полицаи пред МРРБ

Над 30 протестиращи пред сградата на регионалното министерство са пострадали от използвания от полицията лютив спрей срещу опиталите се да щурмуват ведомството в знак на недоволство от водната криза в Перник.

Участници в протеста, организиран от партия "Възраждане", са тръгнали да пробиват полицейския кордон, за да нахлуят в сградата с искането за оставка не само на регионалния министър Петя Аврамова, която според тях е сред виновните за водния режим в Перник, но и на цялото правителство.

Протестиращите били предупредени от полицията да прекратят действията си и след като не се подчинили срещу тях бил използван лютивия спрей, обясниха от МВР.

При атаката е била счупена входната врата на министерството, а двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме, допълниха от вътрешното министерство. Оказана им е медицинска помощ.

Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата.

Полицейското присъствие там остава засилено. На място са изпратени шест линейки, насочват се още епики на спешната помощ. Част от пострадалите вече са откарани към Университетска болница "Царица Йоанна" в София.

В събота Инициативният комитет "Спаси Перник" организира протест на жълтите павета в София заради водната криза в града и забавянето на изпълнението на спасителния план за доставяне на вода. Посланието на протеста беше – "Вода за Перник, вода за България!".

Сегашният протест обаче е на партия "Възраждане". Нейният лидер Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг няма да реши проблема с водната криза в Перник.

"В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни", каза той пред БНР.

"С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин", каза един от недоволните пред МРРБ.

Много от хората пред МРРБ са дошли от провинцията специално заради протеста.

Снимки: БГНЕС

Във вторник се очаква Столичният общински съвет да даде зелена светлина за спасителния план на Перник – доставка на вода от язовир "Бели Искър" през водопреносната система на столицата до резервоара в село Мало Бучино. Там трябва да се построи помпена станция и 13.5 км водопровод, който да се свърже с ВиК мрежата на Перник.

Очаквайте подробности

mediapool.bg